Aktualizované Správy

Opozičné strany vyzvali premiéra: Chcú dosiahnuť odvolanie ministerky Sakovej

Opozičné strany vyzvali predsedu vlády Petra Pellegriniho na odvolanie ministerky vnútra. Nevylučujú ani zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR.

Ilustračný obrázok k článku Opozičné strany vyzvali premiéra: Chcú dosiahnuť odvolanie ministerky Sakovej
Zdroj: TASR

Opozícia vyzýva premiéra, aby pre kauzu únosu Vietnamca odvolal ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer-SD). Nevylučuje, že ak to neurobí, bude iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR na jej odvolanie z funkcie, vyplýva to z vyjadrení predstaviteľov OĽaNO, Sme rodina aj SaS.

Opozičná SaS žiadala demisiu ministerky ešte v utorok (2.10.). Vo štvrtok už všetky parlamentné opozičné strany vyzvali predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby ministerku odvolal. Zatiaľ čakajú na jeho odpoveď. Ako ďalší krok však zvažujú iniciovanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

„V prípade, že premiér nebude reagovať na našu výzvu, zvažujeme ďalšie kroky, o ktorých rokujeme s našimi partnermi. Budeme vás o nich vzápätí informovať,“ potvrdila pre TASR predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

„Čakáme na konanie, respektíve nekonanie premiéra, rokujeme aj o možnosti mimoriadnej schôdze. Predpokladáme, že podpisy vyzbierame rýchlo,“ doplnil predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Rokovanie o ďalších krokoch potvrdila aj predsedníčka poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Veronika Remišová.

Podľa opozície ministerka opakovanie popierala, že v júli minulého roku bol na palubu slovenského vládneho špeciálu zavlečený vietnamský občan Trinh Xuan Thanh. „Robila to napriek zisteniam nemeckých vyšetrovacích orgánov, ktoré ukázali na slovenskú stopu,“ píšu vo výzve premiérovi opozičné strany. „Je v záujme štátu, jeho povesti v zahraničí i medzi občanmi na Slovensku, ale aj v záujme povesti samotnej Denisy Sakovej, aby svoju funkciu opustila. Ocitla sa totiž v ťažkom konflikte záujmov,“ vysvetľuje opozícia dôvody na jej odvolanie.

Trinh Xuan Thanha mala uniesť vlani v júli z Nemecka cez Slovensko do Vietnamu vietnamská tajná služba. Pri únose malo byť využité aj slovenské vládne lietadlo. Vyšetrovanie tohto prípadu na Slovensku i v Nemecku pokračuje.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) vníma výzvu opozície na jej odvolanie ako snahu zaujať. TASR jej stanovisko poskytol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Podľa Sakovej ide o „snahu zaujať po tom, čo bolo v posledných dňoch vznesené obvinenie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a po tom, čo nemecké orgány rad za radom oceňujú prístup a spoluprácu slovenskej strany v prípade únosu vietnamského občana z Nemecka“. Poukázala na to, že polícia a prokuratúra vo veci vyšetrovania vraždy a tiež únosu vietnamského občana konajú nezávisle, samostatne a majú záujem prípad riadne vyšetriť.

Saková opätovne pripomenula, že vo veci zbavila mlčanlivosti 44 ľudí a stretla sa s nemeckým ministrom vnútra Horstom Seehofferom či nemeckým veľvyslancom na Slovensku Joachimom Bleickerom. „Pripomína, že minister vnútra nie je na Slovensku orgánom činným v trestnom konaní a pri vyšetrovaní trestných činov nemá žiadne právomoci,“ doplnil tlačový odbor rezortu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM