Aktualizované MAK Správy Zo Slovenska

Orkán Sabine je na Slovensku. Sila vetra bude cez 100 km/h. Ak môžete, nevychádzajte z domu

Krásne slnečné ráno vystrieda vetrisko. Počasie sa zhorší už krátko popoludní, kedy cez naše územie začne postupovať studený front, na čele ktorého sa očakávajú najsilnejšie nárazy vetra.

Ilustračný obrázok k článku Orkán Sabine je na Slovensku. Sila vetra bude cez 100 km/h. Ak môžete, nevychádzajte z domu
Zdroj: TASR

Orkán Sabine sa nezadržateľne blíži aj na naše územie. V noci začala ovplyvňovať počasie v oblasti Beneluxu a v Nemecku a vietor už začína silnieť aj na našom území. To najsilnejšie však ešte len príde, píše portál iMeteo.sk

Najsilnejšie nárazy vetra nás čakajú na čele studeného frontu. Ten sa v týchto chvíľach nachádza na nemecko-českom pohraničí a počas nasledujúcich desiatok minút postúpi Prahou. Predpoludním začne postupovať nad Moravu a krátko pred 12:00 bude na slovensko-českých hraniciach.

Cez naše územie začne postupovať po 12:00.

Ako začne front postupovať, tak spoločne s tým začne na našom území silnieť vietor.

Očakáva sa výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 29 – 32 m/s (105 – 115 km/h).

Priemerná rýchlosť vetra môže dosiahnuť hodnoty okolo 20 m/s (70 km/h). Na mnohých miestach popoludní ešte zosilnie, no najvýraznejší nárast intenzity vetra budeme môcť badať najmä na západnom Slovensku.

Vietor najskôr zosilnie na Záhorí a okolo 13:00 by mal silnieť v okolí Bratislavy. Okolo 14:00 až 15:00 sa očakávajú najsilnejšie nárazy aj v ďalších častiach Podunajskej nížiny a výraznejšie by mal vietor slabnúť až po 18:00.

Vietor v podunajskej nížine by mohol presiahnuť rýchlosť až 100 km/h.

Silný vietor bude sprevádzaný aj silnejšími zrážkami a môžu sa objaviť aj búrky.

Aktuálny radarový záber a čelo postupujúceho studeného frontu môžete sledovať TU.

Bezpečnostné zložky odporúčajú zabezpečiť svoje obydlia a ostať doma.

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM