MI Politika

Ostrá kritika na Matoviča: Toto nie je reality show! Miliardy eur nezískame cez statusy

Igor Matovič sľuboval reformné leto, ktoré prinesie geniálny plán, ako minúť miliardy eur z európskeho fondu obnovy. Zatiaľ je však ticho a premiér schytáva drsnú kritiku za nečinnosť.

Ilustračný obrázok k článku Ostrá kritika na Matoviča: Toto nie je reality show! Miliardy eur nezískame cez statusy
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Pred pár týždňami sa premiér chválil, ako v Bruseli vyboxoval miliardy eur, ktoré v čase koronakrízy pomôžu postaviť krajinu na nohy.

Sľuboval reformné leto, keď najlepšie mozgy krajiny navrhnú plán, ktorý treba do 15. októbra predstaviť Európskej komisii. Je to podmienka, aby na Slovensko nejaké peniaze prišli. Leto sa končí a o reformách je ticho.

Čas sa kráti

Europoslanec za Progresívne Slovensko Michal Šimečka to už nevydržal. Zverejnil ostrý status na Facebooku, kde premiérovi Matovičovi pripomína jeho starý sľub zorganizovať “30 konferencií v priebehu leta,” ktoré prinesú reformné plány na minutie európskych miliárd.

“Čo sme dostali namiesto toho? Statusy o tom, ako Igor Matovič „miluje meniť Slovensko, miluje chystať prekvapenia“, ako s ministrom financií "nadránom kujú plány na dobré veci,” ale inak nič konkrétne, píše Michal Šimečka.

Apeluje na premiéra, aby bral situáciu vážne, pretože jeho statusy Európskej komisii stačiť nebudú a Slovensko môže premrhať jedinečnú šancu na zásadný krok vpred. “Toto nie je reality-show. Posledné, čo ľudia od premiéra očakávajú, sú prekvapenia.”

Šimečka predsedovi vlády pripomína, že čas na predloženie reforiem sa kráti: “Takýto plán sa nedá vymyslieť v noci, osamote a za zavretými dverami. Ani ako spontánne prekvapenie, ani ako momentálny výron geniality.”

Niečo sa už deje

Žiadne verejné konferencie ani debaty sa síce neuskutočnili, ale niečo sa predsa len deje. Experti z Inštitútu finančnej politiky, Útvaru hodnoty za peniaze i niektorí ľudia z Permanentného krízového štábu sa už dlhšie stretávajú a pripravujú kľúčový plán reforiem.

Patrí medzi nich aj viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. V rozhovore pre Denník N uviedol, že mu v celom procese chýba jasný líder, niekto, kto tomu šéfuje:

“Chápem, že je leto a ľudia radi chodia na dovolenky, ale máme tu relatívne dôležitú tému, preto by človek čakal, že bude jasné, kto za čo bude zodpovedať. Mne to zatiaľ celkom jasné nie je,” uviedol Ľ. Ódor pre Denník N.

Premiér Matovič sa k plánu reforiem od bruselského summitu už veľmi nevyjadruje. Naposledy sa tejto témy dotkol po rokovaní vlády 19. augusta. Minister financií vtedy uviedol, že celý jeho rezort doslova žije prípravou reforiem a predstavia ich v septembri.

"Na jednej strane sme vo veľmi ťažkej situácii zasiahnutí krízou korony, na druhej strane tu máme historické okno príležitostí pre to, aby sme mohli opraviť Slovensko,” uviedol minister Heger. O pláne chce začať verejnú debatu až po tom, ako ho zverejní.

Malo to byť reformné leto. Igor Matovič má už len päť dní, aby svoj sľub splnil. Stojíme pred výzvou generácie. Už na...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Wednesday, August 26, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM