Správy Zo Slovenska

Otváracie hodiny pobočiek pošty sa opäť menia: Čo z opatrení ostáva ešte v platnosti?

Od štvrtka 23. apríla bude poskytovanie poštových služieb zabezpečené v štandardnom režime. Naďalej však budú platiť opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Otváracie hodiny pobočiek pošty sa opäť menia: Čo z opatrení ostáva ešte v platnosti?
Zdroj: TASR

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) na základe aktuálneho vývoja poskytovania poštových služieb počas mimoriadnej situácie od 23. apríla obnovuje rozsah štandardných otváracích hodín pre verejnosť na pobočkách Slovenskej pošty, a. s., s výnimkou zabezpečenia prestávok na nutnú dezinfekciu priestorov pôšt. Informoval o tom Roman Vavro, tlačový hovorca úradu. V sobotu a v nedeľu môžu byť podľa neho prevádzky pôšt naďalej uzatvorené.

Musia informovať

Upozornil, že v prípade nepredvídaného obmedzenia poskytovania poštových služieb z technických alebo prevádzkových dôvodov je Slovenská pošta, a. s., povinná informovať verejnosť výveskou o predpokladanom čase obmedzenia a oznámiť, ktorá najbližšia pošta je pre verejnosť dostupná.

Zdôraznil, že s účinnosťou od 23. apríla sa tiež zabezpečuje doručovanie poštových zásielok v štandardnom režime v súlade s platnými poštovými podmienkami Slovenskej pošty, a. s.

Podčiarkol že zásielky vyžadujúce pri prevzatí podpis adresáta odporúča RÚ doručovať na verejnom priestranstve (pred bytovým domom alebo rodinným domom), pričom adresát musí byť vybavený ochranným rúškom alebo iným ochranným prostriedkom (napr. šatka, šál) na prekrytie horných dýchacích ciest, vlastným perom, nesmie byť v karanténe a musí sa dodržiavať primeraný odstup medzi doručovateľom a adresátom.

Poznamenal, že poštový doručovateľ nie je povinný ísť doručovať ku dverám bytu v bytovom dome, kontaktuje adresáta zazvonením na zvonček vo vchode do bytového domu.

Poštový doručovateľ nie je povinný zásielku doručiť, ak adresát nie je vybavený ochranným rúškom, alebo inými ochrannými prostriedkami na prekrytie horných dýchacích ciest.

Z týchto dôvodov žiada RÚ podľa Vavra užívateľov poštových služieb o dodržiavanie stanovených pravidiel a porozumenie a ústretový prístup voči poštovým doručovateľom.

18 kalendárnych dní

Doplnil, že pre zásielky podané dňom 1. máj 2020 sa obnovuje štandardná odberná lehota 18 kalendárnych dní. V prípade nemožnosti dodania zásielky z dôvodu karanténnych opatrení, je potrebné vrátiť zásielky späť s označením dôvodu „karanténa“, ak má o tom poskytovateľ univerzálnej služby vedomosť, alebo v prípade adresátov v uzatvorených lokalitách z dôvodu karanténnych opatrení stanovených Úradom verejného zdravotníctva SR.

Vavro dodal, že naďalej aj po obnovení poskytovania poštových služieb v štandardnom režime je potrebné zabezpečiť prijaté bezpečnostné a hygienické podmienky na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19, a to tak na jednotlivých pobočkách Slovenskej pošty, a. s., ako aj pre poštových doručovateľov.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM