ELA Rôzne

Pamätáte si na svoju prvú učiteľku či učiteľa? Dnešok patrí už takmer 70 rokov pedagógom

Na Slovensku a v Českej republike patrí 28. marec už takmer sedem desaťročí pedagogickým pracovníkom.

Ilustračný obrázok k článku Pamätáte si na svoju prvú učiteľku či učiteľa? Dnešok patrí už takmer 70 rokov pedagógom
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Československá vláda v roku 1955 rozhodla, že učitelia budú mať svoj sviatok 28. marca. Deň učiteľov sa viaže k výročiu narodenia pokrokového českého mysliteľa Jana Amosa Komenského.

Od narodenia pedagóga, filozofa, spisovateľa, teológa a tvorcu novej pedagogiky Jana Amosa Komenského uplynie v pondelok 28. marca 430 rokov.

Prvé pokusy

Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) vyhlásila v roku 1994 Svetový deň učiteľov (World Teachers‘ Day) na 5. októbra.

Tento deň má pripomínať prijatie Charty učiteľov, ktorá sa považuje za jeden z prvých pokusov zadefinovať postavenie učiteľov a základné princípy v oblasti pedagogiky. Jej signatári ju podpísali 5. októbra 1966 v Paríži.

Deň učiteľov, ktorý sa na Slovensku a v Českej republike slávi 28. marca od roku 1955 má teda oveľa dlhšiu tradíciu ako Svetový deň učiteľov.

Kto bol Komenský?

Jan Amos Komenský sa narodil 28. marca 1592. Nie je však priamy dôkaz o mieste jeho narodenia – väčšina svedectiev napovedá, že to bola skôr česká obec Nivnica ako Uhorský Brod.

Život Komenského bol odmalička vystavený ťažkým skúškam, ako dvanásťročný osirel a starala sa o neho teta. Už počas prvých školských rokov sa prejavil ako mimoriadne nadaný žiak. Vzdelával sa na latinskej škole v Přerove, v štúdiu pokračoval na nemeckých univerzitách v Herborne a Heidelbergu.

Na akademickej pôde sa postupne začali formovať a rozvíjať Komenského filozofické a pedagogické názory, ktoré sa stali základom jeho neskoršieho pedagogického realizmu. Po návrate do vlasti v roku 1616 sa stal kazateľom cirkvi Jednoty bratskej a zároveň sa začal naplno venovať pedagogicko-vedeckej činnosti.

Jan Amos Komenský v mnohom predstihol svoju dobu – presadzoval povinnú školskú dochádzku pre každé dieťa bez ohľadu na jeho intelekt alebo sociálne pomery. Vypracoval systém pedagogiky, pričom školy sa mali podľa neho zmeniť na „officiny humanitatis“, teda dielne ľudskosti.

Učiteľ národov

Ako prvý určil školský rok a vyučovacie hodiny. Rozdelil čas v škole na prácu a odpočinok, zaviedol do života žiaka poriadok. Navrhol postup učenia hrou, ktorý robil z učenia zábavu a nie drinu a ubíjajúce bifľovanie.

Presadzoval povinnú školskú dochádzku pre všetky deti, bez ohľadu na sociálne pomery dieťaťa či jeho intelekt. Vypracoval systém pedagogiky ako vedy.

Komenský je považovaný za zakladateľa modernej pedagogiky a vďaka prínosu do vzdelávania sa mu po stáročia hovorí „učiteľ národov“.

Jan Amos Komenský, ktorý sa svojím dielom a činnosťou zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti svetovej pedagogiky, zomrel 15. novembra 1670 v Amsterdame, kde strávil posledných 14 rokov života. V Holandsku je aj pochovaný, v mestečku Naarden, kde má Komenský múzeum (Comenius Museum).

Zdroj: https://uniba.sk, www.minedu.sk, https://comeniusmuseum.nl

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM