Zo Slovenska

Parádna tradícia: Rodáci zo všetkých Lehôt/Lhot z bývalej federácie sa dodnes stretávajú

Takmer štyri desaťročia sa každoročne stretávajú tisícky Lehoťanov zo Slovenska i z Českej republiky na stretnutí slovenských Lehôt a českých Lhot. Tradíciu, ktorá vznikla v roku 1981, neprerušilo ani rozdelenie republiky.

Ilustračný obrázok k článku Parádna tradícia: Rodáci zo všetkých Lehôt/Lhot z bývalej federácie sa dodnes stretávajú
Foto: Rastislav Búgel

„Stretnutie Lehôt a Lhot nie je o podnikaní, peniazoch, ale o niečom úplne inom. Za tie roky sa na stretnutí stretávajú viaceré generácie, od starých rodičov až po vnukov. Tú atmosféru treba zažiť,“ zhodnotil stretnutia Milan Chmelár, starosta Lehoty pri Nitre, ktorá organizovala 35. stretnutie Lehoťanov v roku 2015. Zatiaľ posledné 38. stretnutie sa uskutočnilo prvý júlový víkend tohto roka v Dlouhé Lhotě na Mladoboleslavsku, spoluorganizátorom bola neďaleká Husí Lhota.

V súčasnosti sa na území bývalého Československa nachádza zhruba 360 obcí nesúcich pomenovanie Lhota, Lhotka, Lhůta, Lhotice, Lehota, Lehôtka.

Lhoty/Lehoty vznikali najmä začiatkom 13. storočia. Zakladali ich drobní feudáli v okrajových častiach katastrov existujúcich obcí s feudálnym osídlením. Vznikali v poslednej fáze osídľovacieho procesu na menej hodnotnej alebo lesnej pôde, čo si vyžadovalo náročné kultivačné práce. Za tieto práce boli obyvatelia oslobodení na presne určený počet rokov od daní a poplatkov. S odpustením poplatkov, tzv. lhótami, súvisí pomenovanie obcí.

S myšlienkou usporiadať prvé stretnutie Lehôt a Lhot prišli počas stretnutia rodákov v Uhlířskej Lhotě na Kolínsku páni Doležal a Kalousek. Na prvom ročníku v roku 1981 sa zúčastnili zástupcovia 40 Lhot a odštartovali tradíciu, ktorá trvá už 38 rokov. Slovenské Lehoty sa pridali v roku 1985. O rok neskôr sa už na zraze Lehoťanov stretlo 93 obcí. Do roku 1990 väčšinu stretnutí zastrešovali miestne roľnícke družstvá. Náplňou stretnutí boli okrem samotných stretnutí aj prezentácie kultúrneho a folklórneho života regiónu, spoločenská zábava a súdržnosť Lehoťanov.

Program podujatí je vopred stanovený a trvá tri dni.

Jeho súčasťou sú aj športové zápolenia, tanečná zábava, diskotéka, snem predstaviteľov Lehôt a Lhot i sprievod obcou, ktorý vyvrcholí predstavením každej obce krátkou charakteristikou. Na Slovensku sa Lehoťania/Lhotania stretli doteraz deväťkrát. „Organizačne je to veľmi náročné podujatie, pretože na stretnutie prišlo viac ľudí, ako má naša obec obyvateľov. Pripravovali sme sa naň viac ako rok dopredu. Vyše dvojhektárové pole neďaleko futbalového štadióna sme premenili na stanové mestečko. Už niekoľko týždňov pred samotným stretnutím museli byť pripravené sociálne zariadenia, doprava, parkovanie, program, ubytovanie,“ skonštatoval Chmelár.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM