Hokej

Parahokejisti postúpili medzi elitu: Zabojujú o Peking a hľadajú hráčov

Slovenskej reprezentácii v parahokeji sa uplynulý víkend podarilo dosiahnuť vytúžený cieľ. Na turnaji B-kategórie majstrovstiev sveta v Berlíne obsadilo družstvo mužov druhú priečku a postúpilo medzi elitu.

Ilustračný obrázok k článku Parahokejisti postúpili medzi elitu: Zabojujú o Peking a hľadajú hráčov
Zdroj: Slovak Para Ice Hockey

Na najbližšom šampionáte v roku 2021 tak môže zabojovať aj o účasť na paralympijských hrách v Pekingu. „Postúpili sme, hoci naše družstvo má v podstate amatérsky status,“ povedal predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš a poďakoval sa okrem iných aj Slovenskému zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

„Vytvorili sa výborné podmienky pre rozvoj parahokeja na Slovensku. V Dolnom Kubíne sme upravili prvý hokejový štadión na bezbariérový. Toto je cesta nielen pre parahokej, ale aj ostatné paralympijské športy, aby nadviazali na čo najväčšiu spoluprácu so zdravými. O postup sa tento tím pokúšal desať rokov a teraz máme šancu predstaviť sa s kolektívom na paralympiáde. To sa podarilo naposledy volejbalistom v roku 2000,“ doplnil.

Nejedná sa o úspech iba paralympijského hnutia, ale aj hokejového.

Rozdiely medzi paralympijským a olympijským športom sa na medzinárodnej úrovni začínajú stierať. Hlavne v oblasti infraštruktúry. „Tento úspech nie je výstrel do tmy, ale výsledok dlhodobej práce. Budeme sa snažiť, aby sa štadióny rekonštruovali takým spôsobom, aby parahokejisti mohli pôsobiť na čo najviac miestach,“ vyhlásil predseda SZĽH Martin Kohút.

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Udržať sa medzi elitou bude pre parahokejistov ťažkým orieškom, no z generálneho manažéra a asistenta trénera Miroslava Drápa srší optimizmus. „Nikdy sme sa nesťažovali na podmienky. Vždy sme pracovali s tým, čo máme,“ povedal.

„Je pravda, že potrebujeme nových hráčov. S tak malou skupinou sa na najvyššej úrovni nedá pracovať. Veríme, že po tomto úspechu privítame v reprezentácii ďalších chlapcov a zmeníme im život. Veď aj mnohí, čo sú tu teraz, začali s parahokejom iba preto, že po zranení nevedeli, čo ďalej so životom,“ vysvetlil.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM