Webnoviny - Svet

Parlament sa bude petíciou sestier zaoberať v júni

WEBNOVINY.SK

Členovia petičného výboru Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek počas odovzdania petičných hárkov.Foto: SITA/Ľudovít VaniherBRATISLAVA 17. mája (WEBNOVINY) – Národná rada SR sa bude petíciou sestier a pôrodných asistentiek zaoberať na júnovej schôdzi. Po odovzdaní petičných hárkov s 243 tis. podpismi do parlamentu o tom informoval jeho predseda Richard Sulík. Ten sa priamo k požiadavkám sestier vyjadriť nechcel. "Kto by nebol za zlepšenie podmienok sestier?“ spýtal sa šéf parlamentu. Zároveň dodal, že ide predovšetkým o agendu ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika. Sestry a pôrodné asistentky spojili odovzdanie petície s protestným pochodom, ktorý zakončili práve pred budovou Národnej rady SR. Asi 400 sestier tam skandovalo heslá ako "V jednote je sila“ či "Dosť bolo sľubov“.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik označil protestné zhromaždenie za legitímne a vyhlásil, že robí všetko preto, aby sa situácia sestier zlepšila. "Časť z ich požiadaviek bola už splnená, časť si vyžaduje ďalšiu diskusiu, napríklad aj s rezortom práce,“ povedal. Spresnil, že napríklad odbor ošetrovateľstva bude na ministerstve zriadený v najbližších dňoch, plánuje taktiež zrovnoprávniť postavenie sestier v zdravotníckych zariadeniach a zariadeniach sociálnych služieb. Zamestnávatelia by taktiež mali mať v budúcnosti povinnosť dať sestrám päť dní voľna, ktoré by mali využiť na vzdelávanie.

Sestry po odovzdaní petície navštívili aj parlamentný zdravotnícky výbor. Jeho členovia vyjadrili petícii podporu. "Rozumiem požiadavkám, mnohé z nich sú oprávnené,“ uviedol predseda výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS). Zároveň dodal, že členovia výboru urobia všetko preto, aby našli riešenia prednesených problémov. Zároveň upozornil, že v petícii sú body, ktoré sa dajú splniť ľahko, sú tam však aj požiadavky ktoré si vyžadujú dlhší čas a celospoločenskú diskusiu. Bývalý minister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) upozornil, že základným problémom celého rezortu je nedostatok peňazí. "Riešenia sú, ale vyžadujú si viac peňazí, ako je v systéme,“ skonštatoval.

Prezidentka komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová označila stretnutie s poslancami za "zahrievacie kolo“. Niekoľkokrát zopakovala, že do konca septembra chcú poznať jasné návrhy a termíny ich realizácie. Ak s nimi sestry nebudú spokojné, pristúpia k tvrdším opatreniam. "Do konca septembra chceme vedieť jasné postupy, ako sa budú riešiť naše požiadavky, aby sme sa vedeli od 1. októbra rozhodnúť,“ vyhlásila Lévyová. Aké kroky majú sestry v pláne, však opätovne odmietla prezradiť. "Nechceme predbiehať, budeme o tom informovať,“ skonštatovala.

Sestry a pôrodné asistentky zbierali podpisy pod petíciu dva mesiace, skončili v polovici apríla. Okrem iného v nej žiadajú, aby mohli odchádzať do dôchodku po dovŕšení 58. roku života a aby bola pre ne stanovená minimálna hodinová mzda. Komora taktiež požaduje, aby štát a zamestnávatelia podporovali sústavné vzdelávanie sestier a pôrodných asistentiek a aby Ministerstvo zdravotníctva SR kontrolovalo dodržiavanie personálnych normatívov v zdravotníckych zariadeniach. Súčasťou petície je aj požiadavka o zriadenie samostatného odboru ošetrovateľstva na ministerstve, podpora mimonemocničnej starostlivosti, najmä agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti, a legislatívna, ale i finančná úprava poskytovania zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb.

Situácia v zdravotníctve je napätá už dlhodobo. Zdravotníci tvrdia, že ak štát nedá do zdravotníctva viac finančných prostriedkov, bude to mať dopad na kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Naposledy vyzvali predstavitelia profesijných stavovských a odborových organizácií v zdravotníctve všetkých poskytovateľov, aby poskytovali zdravotnú starostlivosť len do výšky objednaného finančného objemu od zdravotných poisťovní. Okrem sestier sa búria aj lekári. Lekárske odborové združenie vyhlásilo, že je pripravené ísť českou cestou a pristúpiť k podávaniu hromadných výpovedí. Nedostatočné financovanie bolo aj dôvodom protestného zhromaždenia zdravotníckych odborárov pred budovou Ministerstva zdravotníctva SR začiatkom apríla tohto roku. Od začiatku apríla zároveň vyhlásili štrajkovú pohotovosť.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM