Aktualizované Rôzne

Parlament podľa Kotlebu blokujú feťáci. Beblavý radšej odpadne, ale neuhne

Poslanci okolo Miroslava Beblavého ostávajú pri rečníckom pulte v parlamente a naďalej blokujú začiatok schôdze.

Ilustračný obrázok k článku Parlament podľa Kotlebu blokujú feťáci. Beblavý radšej odpadne, ale neuhne
7
Galéria
Zdroj: Miroslav Beblavý FB

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) opätovne prerušil rokovanie parlamentu do štvrtka (20. 2.) do 9. hodiny. Poslanci okolo Miroslava Beblavého boli z parlamentu pre pokračujúcu obštrukciu vykázaní na celý rokovací deň.

Danko ich viackrát vyzval, aby opustili rokovaciu sálu. Neurobili tak. „Konštatujem, že aj po vašom opätovnom vykázaní sa zdržiavate v rokovacej sále, čo sa vo vašom prípade považuje už za druhú neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni NR SR,“ vyhlásil Danko.

Poslanci Miroslav Beblavý, Jozef Mihál, Simona Petrík, Viera Dubačová, Alan Suchánek a Martin Poliačik ostávajú pri rečníckom pulte a blokujú začiatok schôdze.

Na otázku, dokedy poslanci zotrvajú v blokácii pultíka, odpovedal Beblavý „dokedy bude treba“. „Možno aj dovtedy, kým neodpadneme,“ povedal Beblavý.

Parlament blokujú „feťáci“

Poslancov nemôže nasilu vyviesť bezpečnostnou službou. Podľa Danka je blokovanie rečníckeho pultu nedôstojné. Poslancov naposledy prosí, aby odišli z rokovacej sály sami. Beblavý tvrdí, že ich nezastraší ani hrozba, že Danko im môže odobrať polovicu platu.

Podľa Ľubomíra Petráka je protestovanie do posledného dňa čistá obštrukcia parlamentu. “Diskvalifikuje ich to v očiach verejnosti,“ povedal.

Podľa Mariána Kotlebu je blokovanie schôdze absolútne nerešpektovanie parlamentnej demokracie. “Len preto, že sa vám nepáči nejaký návrh, tak to je úplne scestné. Dnes nie je dôležité, ako budeme hlasovať, ale že tu feťáci blokujú parlament,“ povedal.

Koalícia podľa Igora Matoviča takto koná, lebo sa ich hnutiu rozhodli sabotovať kampaň. “Nechcú nás pustiť medzi ľudí, lebo sa boja volebného výsledku, takže sa budeme musieť nejak zariadiť,” povedal.

Prespávačka v parlamente

Robert Fico ďakuje Andrejovi Dankovi, ako zvláda situáciu, „aká sa často v parlamente neobjavuje“. Ďakuje aj svojim poslancom a aj ostatným, ktorí pomohli otvoriť schôdzu. Schôdzu podporili okrem Smeru a SNS aj poslanci ĽSNS a odídenci z SaS okolo Ľubomíra Galka.

Podľa Fica mali Bugár a opozícia dohodu, aby sa schôdzu nepodarilo otvoriť. „Je to jedna obrovská hanba na pleciach slovenskej opozície,“ reagoval Fico na obštrukciu.

„Keď je otvorená, správajme sa zodpovedne a poďme rokovať. Beriem prvý deň protestu, myslím si, že je to v poriadku, aj keď takéto veci by som očakával skôr od Matoviča,” povedal predseda Sme rodina Boris Kollár. Ak sa to bude naťahovať až do volieb, vníma to ako frašku, „ako čistú psychiatriu“.

Obštrukcia pri rečníckom pulte podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča má zmysel, ostávanie v rokovacej sále v noci však nie. Skonštatoval to po prerušení mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR pre obštrukcie nezaradených poslancov okolo Miroslava Beblavého.

Pokuta

Podľa rokovacieho poriadku, ak parlamentný mandátový a imunitný výbor zistí, že poslanec narušil poriadok na schôdzi NR SR, odporučí jej, aby mu uložila pokutu až do výšky 2000 eur.

Danko na poslancov viackrát apeloval, že narúšajú priebeh rokovania. „Sme aj z iných parlamentov kolegiálne dopytovaní, že čo sa robí v rokovacej sále. Ak si niekto myslí, že mu to zarába percentá, tak je na omyle,“ uviedol Danko s tým, že doteraz vždy vykázaní poslanci poslúchli a plénum opustili.

Poslanci okolo Beblavého požadujú, aby Ústavný sud rozhodol, či je schôdza zákonná. Danko im podľa Beblavého nedal slovo a dvakrát porušil rokovací poriadok. “Urobil opatrenie, ktorým vykázal poslancov, tí podľa jeho názoru porušujú rokovací poriadok, ale poslanec má právo vyjadriť námietku a predsedajúci je povinný dať o tejto námietke hlasovať, on to neurobil,” povedal poslanec Ondrej Dostal.

Poslanci majú na mimoriadnej schôdzi prerokovať tri vládne novely zákonov, ktorými sa má zvýšiť prídavok na dieťa, zaviesť 13. dôchodok a zrušiť zákon o diaľničnej známke. Tiež majú prijať uznesenie k Istanbulskému dohovoru. O novelách majú rokovať v skrátenom režime.

Blokovanie mimoriadnej schôdze
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM