Rôzne

Pašovanie v chlebe či v škrupinách od orechov: Čo odkrýva archív socialistických colníkov? VIDEO

Koniec totalitného režimu priniesol aj významné zmeny a slobodu v cestovaní vrátane zmien v colných a pasových kontrolách na hraničných priechodoch.

Ilustračný obrázok k článku Pašovanie v chlebe či v škrupinách od orechov: Čo odkrýva archív socialistických colníkov? VIDEO
Zdroj: Finančná správa SR

Pri každej ceste do zahraničia bolo treba vyplniť colné a devízové vyhlásenie. Pri príležitosti 17. novembra o tom informovala hovorkyňa finančnej správy (FS) Martina Rybanská.

Kreativity pri pašovaní

Z archívu Múzea colníctva a finančnej správy FS vybrala niekoľko prípadov pokusov o pašovanie, ktoré boli počas vtedajšieho režimu zaznamenané pri kontrolách na hranici.

Jedným z nich je pokus o pašovanie takmer 1500 kusov digitálnych hodiniek, teda tovaru, ktorého bolo vo vtedajšej dobe zakázané prevážať.

„V prvej polovici 70. rokov ich našli vtedajší colníci na hraničnom priechode Bratislava-Petržalka počas kontroly zadnej časti karosérie automobilu (zadného blatníka). Na základe dutého zvuku zistili, že sa v jeho vnútri nachádza 28 balíčkov hodiniek,“ priblížila Rybanská.

Väčšinou sa pašovali cigarety, kalkulačky, kožušiny či alkohol. Najrozšírenejší však bol vývoz finančnej hotovosti.

Občania Československej socialistickej republiky mohli vyvážať najviac 500 korún československých v rôznych bankovkách a minciach za predpokladu, že suma bola zapísaná v colnom a devízovom prehlásení a že túto československú sumu dovezú aj naspäť.

V kôrke chleba

„Prísne pravidlá vtedajšieho režimu sa snažili ľudia obísť rôznymi úkrytmi, napríklad na hraničnom priechode Javorina – Lysá Poľana do Poľska našli u cestujúceho 300 korún československých ukrytých v kôrke chleba. Zväzky papierových bankoviek boli často ukrývané v cigaretách, ponožkách, v remienku od hodiniek, ale napríklad aj zalepené v škrupinách od vlašských orechov,“ uviedla hovorkyňa finančnej správy.

Všetky zaujímavosti o histórii colníctva nájdu záujemcovia priamo v Múzeu colníctva a finančnej správy v bratislavskej Devínskej Novej Vsi.

Viac si môžete pozrieť aj v tomto VIDEU.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM