Šport

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (I.): Si hermafrodit, zaslúžiš si smrť!

Vypočula si veľa zlého. Známa atlétka z JAR je však silná, a tak sa nad všetko povzniesla. Na OH v Londýne získala striebro. Ako dopadne v Riu?

Ilustračný obrázok k článku Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (I.): Si hermafrodit, zaslúžiš si smrť!
Zdroj: TASR

25-ročná Juhoafričanka Caster Semenyaová si toho v živote vypočula viac než dosť. Jej príbeh sa začal ešte v roku 2008. Vtedy ako 18-ročná zvíťazila na atletickom ovále v behu na 800 metrov, lenže namiesto slávy a uznania sa jej dostalo všeobecného poníženia. Odborníci a médiá totiž vehementne riešili zásadnú otázku – je vôbec ženou?

Mätúci testosterón

Semenyaová sa musela podrobiť nepríjemným testom pohlavia, internet bol plný nenávisti a neohľaduplnosti miliónov ľudí, ktorí mladú športovkyňu označovali za hermafrodita, dokonca jej priali smrť. „Problém“ je totiž ten, že rodáčka z niečo vyše stotisícového mesta Polokwane má v krvi zvýšenú hladinu testosterónu. Ten jej zrejme pomáha k lepším časom, zvyšuje jej svalovú hmotu a silu. Je to dôsledok faktu, že trpí hyperandrogénnym syndrómom, ktorý u žien spôsobuje nadmerné vylučovanie mužských hormónov.

„To, že sme sa zobrali a sme jedného pohlavia, samotný náhľad na Caster ešte o čosi sťažuje. My sa ale ľúbime a celý svet nám môže byť ukradnutý. Caster je normálny človek, má pocity, vlastný názor. Je to v prvom rade ľudská bytosť a my si zlými ľuďmi nenecháme pokaziť život. Na testosteróne predsa nezáleží,“ hovorila v 2015 po tradičnom juhoafrickom svadobnom obrade manželka atlétky Violet Raseboyová.

PREČÍTAJTE SI: AKO STE HLASOVALI: Slovákom to v Riu sekne viac ako Austrálii a USA

Je to len mýtus. Bežať ako muži nemôže

Semenyaovej sa vyčíta, že keď môže bežať ako muž, mala by s mužmi aj súťažiť. Pravda je ale niekde úplne inde. Osobný Juhoafričanky (1:55,33 min) je o niečo vyše dve sekundy horší než najlepší čas histórie v podaní Jarmily Kratochvílovej (1:53,28). Mužský svetový rekord je o vyše dvanásť sekúnd lepší ako ten ženský, jeho držiteľ Keňan Rudisha dosiahol v auguste 2012 čas 1:40,91.

Caster Semenyaová si na olympiáde v Londýne dobehla po striebornú medailu. Štartuje aj v Riu, finále osemstovky je na programe 21. augusta.

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (II.): Mladík zrazil svoj vzor na kolená

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (III.): Do Ria na lodi spoločne s utečencami

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (IV.): Z nemocnice na medailové pódium

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (V.): Veľké gesto na atletickom ovále

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM