Šport

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (III.): Do Ria na lodi spoločne s utečencami

Dych vyrážajúci príbeh mladej plavkyne zo Sýrie obletel celý svet. Chvíle hrôzy pri úteku z rodnej krajiny ju nevystrašili.

Plavkyňa zo Sýrie Yusra Mardiniová v olympijskom Riu de Janeiro výkonmi príliš neoslnila. V pretekoch na 100 m motýlik skončila na 41. mieste, na rovnako dlhej trati bola v disciplíne voľný spôsob ešte o štyri priečky horšia. 18-ročná tínedžerka ale zaujala ešte skôr ako sa XXXI. Hry vôbec začali.

Mardiniová sa pred niekoľkými týždňami ocitla na utečeneckej lodi smerujúcej z Damasku do Turecka, pričom hrozilo, že sa spoločne s ďalšími dvadsiatimi pasažiermi na rozbúrenom mori utopí. Loď totiž už po dvadsiatich minútach plavby postretli veľké problémy.

PREČÍTAJTE SI: AKO STE HLASOVALI: Slovákom to v Riu sekne viac ako Austrálii a USA

Myšlienky na smrť nepripúšťala

„Na palube boli aj ľudia, ktorí nevedeli plávať, navyše začali panikáriť a na toto som sa len tak nemohla pozerať. Sedieť a sťažovať sa, že sa všetci utopíme, to nie je môj spôsob postavenia sa k problému,“ hovorila pred štartom olympiády. „Vedela som, že čo má prísť, príde, útek zo Sýrie bol veľmi náročný, ale počas cesty nebol priestor ma to vzdávať sa a myslieť negatívne," doplnila.

Čítajte aj: Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (II.): Mladík zrazil svoj vzor na kolená

V olympijskom bazéne sa ale nepredstavila v sýrskych farbách. Ako utečenec je svojou domovinou „zavrhnutá“, v prípade, že by sa chcela vrátiť, jej dokonca hrozí väzenie. Mardiniová pod piatimi kruhmi reprezentovala tzv. „utečenecký tím“, ktorý mal na tejto úrovni historickú premiéru. Okrem Yusry sú v ňom športovci z Etiópie i Južného Sudánu.

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (I.): Si hermafrodit, zaslúžiš si smrť!

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (II.): Mladík zrazil svoj vzor na kolená

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (IV.): Z nemocnice na medailové pódium

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (V.): Veľké gesto na atletickom ovále

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM