Správy

Pellegrini sa na summite EÚ zastáva technologickej neutrality, VIDEO

Slovensko podporuje Českú republiku v názore, že dosiahnutie uhlíkovej neutrality je možné len za využívania jadrovej energie.

Zdroj: Dnes24.sk

Uviedol to predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) vo štvrtok po príchode na summit EÚ v Bruseli. Český premiér Andrej Babiš pred summitom, na ktorom je jednou z hlavných tém spoločný postoj členských krajín Únie k uhlíkovej neutralite, upozornil, že Praha je pripravená vydať sa na cestu uhlíkovej neutrality, ak bude môcť budovať nové bloky jadrových elektrární. Tie sú podľa českého premiéra zdrojom čistej a bezemisnej energie.

Pellegrini na otázku TASR, či Bratislava zastáva rovnakú pozíciu, pripomenul, že Slovensko je po Francúzsku druhým najvýznamnejším výrobcom energie z jadra – podľa percentuálneho podielu na domácu výrobu energie.

„S Francúzskom sme dve jadrové veľmoci, ktoré majú vyše 50 a blížia sa k 60-percentnému podielu svojej produkcie energie z jadra,“ vysvetlil premiér.

Zdôraznil, že pre SR je dôležité, aby zostala platná formulácia, že členským krajinám pri dosahovaní cieľom uhlíkovej neutrality bude ponechaná ich „technologická neutralita“.

„Tam je pre nás skryté aj to, aby Slovensko mohlo ďalej pokračovať aj v oblasti jadrovej energetiky,“ opísal situáciu Pellegrini.

Luxembursko a Rakúsko sú dve členské krajiny EÚ, ktoré majú snahu zablokovať čerpanie zdrojov z pripravovaného fondu Európskej komisie pre spravodlivú tranzíciu. Fond by mal mať podľa odhadov eurokomisie k dispozícii 100 miliárd eur v programovacom období 2021 – 2027.

Premiér spresnil, že v tomto názore sú zajedno všetky krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), ale aj Francúzsko, pre ktoré je tiež udržanie atómovej energie v národnom energetickom mixe dôležité.

„Musím povedať, že na stretnutí s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom v New Yorku sme hovorili aj o jadre. Lebo keď je bezpečné, tak my na Slovensku ho považujeme za čistý zdroj energie,“ odkázal premiér na utorňajšie rokovania v sídle OSN.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM