Správy Zo Slovenska

Pellegrini v Sobotných dialógoch: Je na Ficovi, aby vysvetlil svoje vyjadrenia polícii

Slovensko sa bude musieť zodpovedne vysporiadať s viacerými zásadnými zmenami, ktoré ho zasiahnu, vyhlásil premiér v Sobotných dialógoch RTVS. Venoval sa aj obvineniu Roberta Fica.

Ilustračný obrázok k článku Pellegrini v Sobotných dialógoch: Je na Ficovi, aby vysvetlil svoje vyjadrenia polícii
Zdroj: TASR

Cez víkend zavítal Pellegrini do diskusnej relácie Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy. Okrem brexitu a ekologizácie priemyslu v relácii zhodnotil aj jeho vládnutie, prípravy na blížiace sa zmeny v spoločnosti či obvinenie vznesené voči Robertovi Ficovi.

Premiérov odpočet

Pellegrini v diskusii pripomenul, čo sa stihlo realizovať za obdobie jeho premiérovania. „Inicioval som, aby sa dokončila kanalizácia a výstavba vodovodov na území Slovenska. Požiadal som ministerku pôdohospodárstva, aby začala s veľkým národným projektom – sceľovaním pozemkov, keďže ide o vážnu prierezovú tému,“ nechal sa počuť premiér a dotkol sa aj rezortu zdravotníctva. „Do zdravotníctva išlo minulý rok najviac investícii v histórii Slovenska, až 100 miliónov eur. Rovnakú čiastku máme pripravenú aj na rok 2020,“ hodnotil vládu jej predseda a dodal, že za jeho pôsobenia vo funkcii predsedu vlády sa po dlhých rokoch začalo s búraním skeletu Nemocnice Rázsochy.

Slovensko čakajú zmeny

Slovensko sa ako krajina bude musieť zodpovedne vysporiadať s viacerými zásadnými zmenami, ktoré ho zasiahnu. „Čelíme významným výzvam ako je robotizácia, klimatické zmeny, sociálna a zdravotná starostlivosť a tiež pokles demografie. My ponúkame zodpovednú zmenu. Nie experimenty a nezodpovedné vládnutie,“ opísal svoje vízie premiér, ktorý chce, aby mali obyvatelia na výber.

Nech vysvetľuje Fico

Na pretras prišla aj téma okolo predsedu Smer-SD Roberta Fica a faktu, že komentoval rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý právoplatne odsúdil fašistu z ĽSNS Milana Mazureka za vyjadrenia voči rómom. V prípade obvinenia Roberta Fica išlo podľa Pellegriniho o nešťastnú snahu, aby si ľudia nezatvárali oči pred Rómami.

„Ja stojím za všetkými slušnými sudcami, prokurátormi a policajtmi. Nedovolím, aby ich niekto paušálne označoval za bandu ľudí, ktorá zneužíva svoje právomoci. Na druhej strane, držím sa hesla “padni komu padni”. Ak niekto pochybí, tak má za to niesť plnú zodpovednosť,“ vysvetlil Pellegrini.

Podľa Pellegriniho je na Ficovi, aby vysvetlil svoje vyjadrenia polícii a obhájil sa. Zároveň však pripomenul, že názory Smeru a ĽSNS sa rozchádzajú. „Nikdy nebudeme podporovať názory a politiku Ľudovej strany Naše Slovensko. Ale nezatvárajme oči pred rómskou otázkou. Robme všetko pre to, aby rómske deti mali školy a škôlky. Dajme tým ľuďom prácu, no povedzme si, že existuje skupina ľudí, ktorá by rada len poberala sociálne výhody. To treba riešiť,“ premiér.

Slovensko v Top 40 sveta

Slovensko je podľa Pellegriniho jednou zo 40 najšťastnejších krajín sveta. Z hľadiska sociálnej solidarity patrí našej krajine 21. miesto na svete s 12. najnižším verejným dlhom v Európe. Aktuálne je na Slovensku najnižšia nezamestnanosť v jeho histórii.

Slovensko je tiež 25. najbezpečnejšou krajinou na svete a zároveň 15. najkomplex­nejšou ekonomikou sveta. V tomto ukazovateli predbehlo aj krajiny ako Belgicko a Francúzsko.

„Zvýšili sme minimálnu mzdu na sumu 580 eur, rovnako sme sa postarali aj o zvýšenie príplatkov za prácu v noci a cez sviatky, zastropovali sme vek odchodu do dôchodku. Za našej vlády sa navýšil tiež rodičovský príspevok ako aj vianočný dôchodok. Pre školákov sme zaviedli obedy zadarmo. Sme presvedčení, že daňovú situáciu pomôžu zlepšiť elektronické kasy, ktoré sme zaviedli od 1. januára,“ dodal slovenský premiér.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM