Petr Pavel odhalil tajný hradný RECEPT na veľkonočného barančeka! Vyskúšajte ho aj VY
Český prezident zavítal do hradnej kuchyne a spolu s šéfkuchárom odhalil tajný recept na skvelého veľkonočného barančeka.

Veľká noc je tu a krátko pred sviatkami zavítal do kuchyne Pražského hradu aj český prezident Petr Pavel. „Pred Veľkou nocou som nakukol do hradnej kuchyne. Pečenie nechávam na šikovnejších, ale výsledok viem oceniť,“ napísal český prezident na sociálnej sieti, kde zverejnil aj video.
Veľkonočný odkaz
„Vonia celý hrad, tak sa idem pozrieť, čo sa tu robí dobré,“ povedal Pavel pri vstupe do hradnej kuchyne. Tam ho už čakal hradný šéfkuchár Jakub Nesládek, ktorý práve piekol veľkonočného barančeka. „Krása! Veľká noc je za dverami, tak sa to bude hodiť,“ dodal prezident, ktorý bol svedkom, ako šéfkuchár z formy vyklopil koláč v podobe barančeka: „A ešte by sme ho asi mali možno trocha pocukrovať.“
Keď Petr Pavel dozdobil koláč, pridal aj jeden odkaz: „Všetkým vám prajem pokojnú a krásnu Veľkú noc. A pokiaľ je to možné, medzi tými, ktorých máte radi.“
Aby toho nebolo málo, Pražský hrad zdieľal video, v ktorom prezradil šéfkuchárov „tajný“ recept na veľkonočného barančeka. „Každá rodina má svoj osvedčený recept na veľkonočného barančeka. Ako ho pečie skúsený hradný šéfkuchár Jakub Nesládek?,“ uviedol Hrad na sociálnej sieti.
Vláčny veľkonočný baranček s jablkami
Čo budete potrebovať?
- 200 g krupicového cukru
- 100 ml slnečnicového oleja
- 250 g polohrubej múky
- 1 lyžicu sódy bikarbóny
- 1 kypriaci prášok
- 50 g sekaných pistácií (alebo iných orechov podľa chuti)
- 100 g kandizovaného ovocia
- 50 g nasekanej čokolády
- 50 g hrozienok namočených v rume
- Štipku soli
- 300 g najemno nastrúhaných jabĺk
Postup:
Podľa šéfkuchára Pražského hradu najprv vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Do vyšľahanej zmesi pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom, štipkou soli a lyžičkou sódy bikarbóny.
Ďalej pridáme nasekané orechy, kandizované ovocie, čokoládu, hrozienka s rumom, najemno nastrúhané ošúpané jablká a nakoniec postupne vmiešame olej.
Zmes nalejeme do dôkladne vytretej formy vysypanej hrubou múkou, aby sa baranček neprilepil a dal sa dobre vyklopiť. „Barančeka budeme piecť na 170 stupňoch približne 40 až 45 minút,“ prezradil hradný šéfkuchár. Z formy sa vyberá po vychladnutí. Na záver barančeka pocukrujeme.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Mohlo by vás zaujímať:
Každá rodina má svůj osvědčený recept na velikonočního beránka. Jak ho peče zkušený hradní šéfkuchař Jakub Nesládek?...
Posted by Pražský hrad on Friday, April 18, 2025