Radka Novotná Regióny Regióny

Kraj prisľúbil Pieninám pomoc v podobe investíci

Finančné prostriedky budú smerovať predovšetkým do dopravnej infraštruktúry. Rekonštruovať sa budú, pre Pieniny, viaceré kľúčové úseky.

Ilustračný obrázok k článku Kraj prisľúbil Pieninám pomoc v podobe investíci
Foto: Štefan Kačena / Zdroj: Piarissimo

Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje investovať do zlepšenia dopravnej infraštruktúry zhruba 3,5 milióna eur. „Rekonštruovať sa budú, pre Pieniny, viaceré kľúčové úseky,“ informoval o tom predseda PSK Milan Majerský na Stretnutí (spotkani) pasovaných Goralov Pienin v Lesnici, prvú septembrovú nedeľu. Držiteľ tretieho stupňa pasovaného Gorala doplnil, že ako predstaviteľa kraja ho teší fakt, že do Pienin neprišiel naprázdno: "Chceme zlepšiť prístup do tohto turisticky cenného územia”.

“Sme v procese verejného obstarávania, pred podpisom Zmluvy s úspešným uchádzačom v projekte Modernizácie Pieninského národného parku, druhá etapa. Rekonštruovať budeme úseky ciest Veľký Lipník – Červený kláštor – Spišská Stará Ves a Horský prechod Magura. Ide takmer o 22 kilometrov ciest za zhruba 3,5 mil.eur,” uviedol Marcel Horváth – riaditeľ správy ciest PSK, ktorý bol pri tejto príležitosti pasovaný za Gorala.

Kraj tiež požiadal o nenávratný finančný príspevok z programu cezhraničnej spolupráce Slovensko – Poľsko INTERREG na rekonštrukciu úseku cesty Hniezdne – Kamienka, na vstupe do Pienin. Projektová žiadosť je už pripravená na podanie v prvej polovici septembra tohto roka.

“Ďalšou aktuálnou novinkou je investičný zámer v samotnej obci Lesnica. Ide o rozšírenie cesty vedúcej z výstupišťa pltí smerom do obce, ktorá v súčasnosti nespĺňa parametre cesty III.triedy. Uvedomujeme si, že kvalitná infraštruktúra je pre rozvoj turizmu v tomto krásnom kúte Slovenska nevyhnutná,” uzavrel predseda Majerský. "Som rád, že rokovania s vedením PSK priniesli svoje ovocie. Myslím, že Pieninský národný park si zaslúži pozornosť nielen kraja, ale aj samotnej vlády,” doplnil starosta obce Lesnica Ján Gondek.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM