Rastislav Búgel Zo Slovenska

Vedeli ste, že na úpravu bytu môžete od štátu získať TISÍCE eur? Takéto sú PODMIENKY

Časť Slovákov môže požiadať štát o peniaze na úpravy bytu, rodinného domu alebo garáže. Pre koho sú určené?

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste, že na úpravu bytu môžete od štátu získať TISÍCE eur? Takéto sú PODMIENKY
Zdroj: Unsplash.com

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny už dlhšie obdobie ponúka možnosť získať peňažný príspevok na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže.

Peniaze slúžia pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) a majú im pomôcť zvýšiť komfort života, odstránenie bariér a úpravu príslušenstva bytu alebo rodinného domu.

Môžu to byť napríklad úpravy existujúceho zariadenia v byte, v rodinnom dome alebo v garáži, úpravy prístupu k výťahu, úpravy vstupu a prístupu do domu či garáže.

Na toto príspevok nedostanete

Za úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže sa podľa ministerstva nepovažuje vybudovanie nového objektu alebo zariadenia, ktorými sú kúpeľňa, WC, plyn, kanalizácia, vodovod a úprava z dôvodu opotrebovania a prekročenia životnosti existujúceho zariadenia alebo opotrebovanie a prekročenie životnosti úpravy.

Na príspevok majú nárok ŤZP osoby, ktoré sú podľa posudku odkázané na úpravu domu, bytu alebo garáže, osoby s ŤZP, ktoré majú v dome alebo v byte trvalý pobyt alebo vlastnia garáž a v prípade ak úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vydá rozhodnutie o priznaní peňažného príspevku a toto rozhodnutie nadobudne právoplatnosť.

Maximálne výšky príspevku

„V prípade, ak príjem osoby s ŤZP je vyšší ako 5-násobok sumy životného minima, nárok na tento príspevok jej zaniká,“ upozorňuje rezort.

Vlani v auguste sa suma príspevku zvýšila. Na úpravu bytu alebo rodinného domu tak môžete získať až 13 277,58 eur a na úpravu garáže 1 659,70 eur. Tieto sumy nemusíte vyčerpať naraz. Ide o maximálnu súhrnnú sumu, ktorú nemôžete presiahnuť za sedemročné obdobie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM