Monika Hanigovská Magazín

Písmeno „Z“ dráždi ľudí už aj na autách či šperkoch: Vytratí sa z našej abecedy?

Písmeno, ktorému sme doteraz nikdy nevenovali špeciálne miesto v abecede, je čoraz viac na pretrase.

Ilustračný obrázok k článku Písmeno „Z“ dráždi ľudí už aj na autách či šperkoch: Vytratí sa z našej abecedy?
8
Galéria

Časť európskej spoločnosti vníma písmeno „Z“ akosi citlivejšie. Niektorým totiž pripomína Putinov symbol, nachádzajúci sa na drvivej väčšine ruských tankov a ďalších armádnych vozidiel, ktoré slúžia v rusko-ukrajinskej vojne. A to sa začína prejavovať v konkrétnych situáciách.

Najprv to bola švajčiarska poisťovňa, ktorá dočasne odstránila zo svojho názvu písmeno „Z“, najnovšia je to kolekcia svetoznámych šperkov.

Zopakuje sa niečo podobné ako pri obľúbenom Ruskom vajci alebo nemenej známej Ruskej zmrzline? Firmy na konflikt rýchlo zareagovali, zmenili či opravili ich názov.

V šperkoch vidia známe „Z“

Francúzka značka Louis Vuitton sa venuje aj navrhovaniu šperkov. No ich novší počin v rámci kolekcie s názvom LV Volt odštartoval búrlivé reakcie.

Propagujú ju hviezdy ako Alicia Vikander, Kid Cudi či Jin Chen, ktoré na svojom tele nosia blyšťavé kúsky vo forme náramkov či prsteňov. Kde je problém?

Daily Mail pripomína, že túto kolekciu predstavila firma prvýkrát v roku 2020, avšak až nedávny propagačný príspevok vyvolal rozrušenie v súvislosti s ruskou inváziou.

Stačilo len niekoľko dní na to, aby kampaň narazila na veľkú nevôľu spoločnosti. Čoraz častejšie sa ozývajú tí, ktorí v nej vidia ruský symbol „Z“.

Ruský symbol v nej vidia odporcovia vojny a aj tí, ktorí stoja na strane Putina. Čo povedali? Prečítate si na druhej strane.

Z ako problém?
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM