Zo Slovenska

Plánujete výlet s ubytovaním? Pripravte sa na výraznú ZMENU režimu

Režim základ bude zakázaný okrem karanténnych zariadení a ubytovaní dlhodobého charakteru.

Ilustračný obrázok k článku Plánujete výlet s ubytovaním? Pripravte sa na výraznú ZMENU režimu
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Od 19. januára budú účinné nové opatrenia v súvislosti s variantom omikron. V zamestnaní sa odporúča v maximálnej možnej miere práca z domu, na pracovisku bude platiť režim OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19).

Reštaurácie budú môcť fungovať v režime OP (očkovaní a po prekonaní COVID-19). Návrh opatrení proti SARS-CoV-2 (variant omikron) schválila vláda na stredajšom zasadnutí.

Prevádzky a služby

Prevádzky a služby budú môcť byť otvorené len od 5.00 hod. do 22.00 hod. V prípade zamestnania sa má využívať v maximálnej možnej miere inštitút práce z domu, teda home office. Prezenčne bude platiť režim OTP, pričom test bude vyžadovaný aspoň dvakrát do týždňa.

Reštaurácie budú v režime OP, a to iba sedenie a obsluha bude možná iba pri stole vrátane terasy. Respirátor bude povinný mimo stola a mimo konzumácie. V režime základ (všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania) bude môcť fungovať len okienkový predaj.

Ubytovacie zariadenia

Ubytovacie zariadenia budú môcť fungovať v režime OP plus bez limitu. Tento režim vyžaduje buď kompletné očkovanie s testom, alebo kompletné očkovanie s „booster“ dávkou či prekonaním ochorenia. Materiál hovorí aj o tom, že využívanie spoločných priestorov je hromadné podujatie podľa pravidiel pre hromadné podujatia.

Režim základ bude zakázaný okrem karanténnych zariadení a ubytovaní dlhodobého charakteru.

Tieto opatrenia sú náhradou za doposiaľ platný COVID automat. Návrh by mal priniesť zjednodušenie a zjednotenie opatrení na dobu určitú, teda počas rastovej fázy vlny omikronu do jednoznačného poklesu vlny. Opatrenia sa navrhujú jednotne pre celé územie SR. Vláda ich schválila s účinnosťou od 19. januára.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM