Zo Slovenska

ZMENA v opatreniach: Ruší sa ZÁKAZ zhromažďovania a zavádza sa režim OP plus

COVID automat bude minulosťou. Vláda v stredu schválila návrh opatrení v súvislosti s koronavírusovým variantom omikron.

Ilustračný obrázok k článku ZMENA v opatreniach: Ruší sa ZÁKAZ zhromažďovania a zavádza sa režim OP plus
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Od 19. januára sa nezapne covid automat, ale budú platiť celonárodné pravidlá. Platné majú ostať najviac štyri týždne po vrchole vlny omikron.

Zmeny schválené vládou na stredajšom rokovaní:

Zavedie sa tak nový režim OP plus. Spĺňať ho bude len osoba s tromi dávkami očkovania proti ochoreniu COVID-19, osoba, ktorá ochorenie prekonala a má dve dávky očkovania, alebo s dvoma dávkami vakcíny a s testom.

Ruší sa zákaz zhromažďovania. Zákaz zhromažďovania nad šesť osôb okrem členov spoločnej domácnosti platil pre zlú pandemickú situáciu od 25. novembra 2021.

Od 1. februára sa skráti doba plnej zaočkovanosti proti ochoreniu COVID-19 zo súčasných 12 mesiacov na deväť od podania poslednej dávky. Dovtedy zostáva v platnosti jednoročné uznávanie. Každá posilňujúca dávka predĺži platnosť o deväť mesiacov.

Zároveň sa skráti aj doba po prekonaní ochorenia COVID-19 z terajších 180 dní na 90.

Zamestnanci by aj po prijatí nových opatrení mali byť v OTP režime a testovať sa aspoň dvakrát týždenne.

Školy zostanú otvorené a bude sa postupovať podľa školského semafora.

Nový režim sa bude týkať vysokorizikových hromadných podujatí ako svadby, kary, oslavy, večierky, plesy, diskotéky či hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania. Podujatia sa zároveň môže zúčastniť maximálne 20 ľudí a povinný bude aj zoznam účastníkov.

Režim OP plus sa bude vzťahovať aj na fitness. V priestore prevádzky bude môcť byť zároveň maximálne 50 osôb, alebo musí byť určených aspoň 15 metrov štvorcových na osobu.

OP plus sa týka aj oblasti wellness, akvaparkov a kúpeľov, pokiaľ nejde o zdravotnú indikáciu. V týchto prevádzkach bude môcť byť maximálne 50 osôb alebo vyčlenených 15 metrov štvorcových na osobu.

Nový režim sa po novom bude vzťahovať aj na ubytovacie zariadenia. V takom prípade počet hostí bude neobmedzený. Využívanie režimu základ v ubytovacích zariadeniach bude zakázaný.

V diaľkovej doprave bude od 19. januára pokračovať OTP režim, po novom sa zavádza v taxíkoch.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM