Zo Slovenska

Platnosť očkovania čoskoro vyprší aj tínedžerom. Budú môcť dostať tretiu dávku?

Osoby mladšie ako 18 rokov na Slovensku nemôžu dostať posilňovaciu dávku vakcíny proti covidu. Rezort zdravotníctva túto možnosť aktuálne analyzuje.

Ilustračný obrázok k článku Platnosť očkovania čoskoro vyprší aj tínedžerom. Budú môcť dostať tretiu dávku?
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR aktuálne s odborníkmi analyzuje možnosť očkovať deti mladšie ako 18 rokov posilňovacou dávkou výlučne na žiadosť rodiča. V reakcii na apel Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) to uviedli z komunikačného odboru MZ SR.

Chýba odporúčanie

Rezort čaká na výsledky týchto analýz. „Faktom však je, že v tejto chvíli nie je k dispozícii oficiálne odporúčanie EMY, ani výrobcov vakcín na očkovanie booster dávkou tejto vekovej kategórie," doplnilo ministerstvo.

SNSĽP apeluje na MZ SR, aby čo najskôr povolilo očkovanie neplnoletých tínedžerov posilňovacou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Argumentuje, že niektorým z nich uplynie začiatkom marca skrátená deväťmesačná lehota platnosti očkovania.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR od februára skracuje platnosť očkovania proti ochoreniu COVID-19 z jedného roka na deväť mesiacov. Tieto zmeny sa dotýkajú viacerých vyhlášok, od 4. februára aj vyhlášky k režimu na hraniciach. Posilňujúca (booster) dávka vakcíny sa na Slovensku môže podať len kompletne zaočkovanej osobe vo veku od 18 rokov.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM