han Zo zahraničia

Nový subvariant omikronu je NÁKAZLIVEJŠÍ: Aká je šanca, že ním niekoho INFIKUJETE?

Nový subvariant koronavírusového variantu omikron, známy ako BA.2, je ešte infekčnejší ako pôvodná verzia tohto variantu.

Ilustračný obrázok k článku Nový subvariant omikronu je NÁKAZLIVEJŠÍ: Aká je šanca, že ním niekoho INFIKUJETE?
Zdroj: unsplash.com

Vyplýva to zo štúdie dánskych výskumníkov publikovanej v pondelok.

Ako pripomenula agentúra AFP, subvariant BA.2 zistený začiatkom tohto roka sa stal v Dánsku dominantným a nahradil pôvodný variant s označením BA.1.

Osoba infikovaná subvariantom BA.2 má 39-percentnú šancu, že prenesie vo svojej domácnosti do týždňa vírus na niekoho iného, v porovnaní s 29-percentným rizikom pri BA.1, uviedol štátny zdravotnícky inštitút SSI.

Štúdia výskumníkov SSI a dánskych univerzít, na ktorej sa zúčastnilo 18.000 ľudí, bola vykonaná v období od 20. decembra do 18. januára.

Kto sa má mať na pozore?

Lekárka SSI Camilla Holtenová Mollerová uviedla, že neočkovaných ľudí pravdepodobnejšie infikuje subvariant BA.2 ako BA.1. Riziko nákazy je oveľa menej pravdepodobné u tých, ktorí boli plne zaočkovaní, a najmä u tých, ktorí dostali posilňovaciu dávku vakcíny.

Vedci stále sledujú nákazlivosť subvariantu BA.2 a závažnosť priebehu ochorenia, ktoré spôsobuje, avšak údaje zo sveta naznačujú, že by sa mohol rýchlo rozšíriť.

Pôvodný variant omikron bol objavený vlani v novembri v Juhoafrickej republike a odvtedy sa stal vo svete dominantným koronavírusovým variantom.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM