Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Plynová kríza straší ľudí, boja sa zimy: Podľa predpovedí majú byť UKRUTNÉ mrazy

Tohtoročná zima má byť vo viacerých kútoch sveta i u nás v Európe mimoriadne tuhá.

Ilustračný obrázok k článku Plynová kríza straší ľudí, boja sa zimy: Podľa predpovedí majú byť UKRUTNÉ mrazy
Zdroj: TASR/AP

Invázia na Ukrajine, zdražovanie a škrtenie dodávok plynu z ruskej strany. Najmä v súvislosti s posledným menovaným sa mnohí Slováci obávajú tohtoročnej zimy.

Mrazivé mesiace

Prvé predpovede naznačujú, že extrém vystrieda extrém. Po mimoriadnych suchách totiž udrie naozaj tuhá zima. Predpoveď priniesol portál iMeteo odvolávajúc sa na prognózu odborníkov na rok na zimu 2022/2023.

„Najchladnejšia zima sa očakáva na juhu Španielska a vo Francúzsku. Mrazy však zasiahnu aj celú Európu a severné a východné časti USA,“ konkretizuje portál.

Erupcia sopky

Podľa odborníkov sú na vine následky januárovej erupcie podmorskej sopky pri tichomorskom súostroví Tonga. Výbuch priniesol do ovzdušia také množstvo vody, že to bude mať niekoľkomesačný vplyv na počasie v Európe aj USA.

Experti tvrdia, že nízke teploty budú trvať minimálne do konca zimy. Para sa totiž dostala cez najnižšiu vrstvu atmosféry, do stratosféry, ktorá je zvyčajne veľmi suchá. Tam sa výrazne ochladila, ale neprešla cez ozónovú vrstvu.

„Po veľkom uvoľnení vody z januárovej sopečnej erupcie teraz zaznamenávame dramatické ochladenie stratosféry,“ ozrejmili odborníci.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM