Eva Mikulová Správy Rôzne

Po 28 rokoch sa v košickej zoo narodilo mláďa kengury červenokrkej

V zoo začali chovať kengury červenokrké krátko po otvorení. Prvý pár zo ZOO Bratislava priviezli v roku 1988. O šesť rokov neskôr chov ukončili a v roku 2013 opäť obnovili.

Ilustračný obrázok k článku Po 28 rokoch sa v košickej zoo narodilo mláďa kengury červenokrkej
3
Galéria
Zdroj: ZOO Košice

Po dvadsiatich ôsmich rokoch sa v košickej Zoologickej záhrade narodilo mláďa kengury červenokrkej (Macropus rufogriseus). Je to druhé mláďa narodené v zoo.

„Presný dátum nepoznáme, keďže mláďa prichádza na svet veľmi malé, málo vyvinuté, holé a slepé a váži menej ako 1 gram. Hneď po narodení inštinktívne hľadá cestu do bezpečia matkinho vaku, v ktorom nájde aj zdroj potravy – mliečnu bradavku,“ jnformuje zoo na svojej stránke.

To, že sa v skupine kengúr narodilo mláďa, pozorovali ošetrovatelia len nedávno na základe pohybov vo vaku. V týchto dňoch ho môžu uvidieť aj trpezliví návštevníci, keďže už začína vystrkovať hlavu.

Ošetrovatelia odhadujú, že mláďa má tri mesiace. Mláďa je ešte holé a vak opustí najskôr po troch mesiacoch.

„ZOO Košice začala chovať kengury červenokrké krátko po otvorení. Prvý pár zo ZOO Bratislava sme priviezli v roku 1988. O šesť rokov neskôr sme chov ukončili. V roku 2013 sme založili novú skupinu, ktorú sme postupne s cieľom reprodukcie obmenili,“ píše zoo.

Samica zo ZOO Nyíregyíhaza, ktorá sa nedávno stala matkou, bola šťastnou voľbou. Domovom kengury červenokrkej sú eukalyptové pralesy východnej Austrálie a Tasmánie.

Dokáže vyvinúť rýchlosť až 50 km za hodinu, skoky môžu merať až 10 metrov. Kengura červenokrká ľahko zdolá prekážku vysokú až 3 metre. Svoje pomenovanie získala podľa červenkastého sfarbenia na ramenách a krku.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM