Jakub Forgács Šport Ostatné športy

Po olympiáde sa rozhodla pomáhať druhým. Rozhovor so zvolenskou gymnastkou Máriou Homolovou

V gymnastike reprezentovala Slovensko na olympiáde, aktívnu kariéru však musela zavesiť na klinec. Prečo odišla za hranice a čo plánuje po návrate do rodného kraja?

Ilustračný obrázok k článku Po olympiáde sa rozhodla pomáhať druhým. Rozhovor so zvolenskou gymnastkou Máriou Homolovou
12
Galéria
Zdroj: archív Márie Homolovej

Mária Homolová je rodená Zvolenčanka, ale väčšinu života prežila v neďalekej Kováčovej. V lete 2012 reprezentovala Slovensko na olympijských hrách v Londýne, nakoniec však s aktívnou kariérou skončila. Momentálne žije a pracuje v metropole Nórska, no na rodný kraj nezanevrela.

Ako sa váš život zmenil po londýnskej olympiáde?

Mne sa život po olympiáde zmenil od základu. Mala som 25 rokov a ako vrcholová športovkyňa som nezarábala. Pre mňa to bol čas, kedy som sa chcela osamostatniť, a preto som si musela začať hľadať prácu. Gymnastiku som milovala a ukončiť aktívnu kariéru bolo pre mňa ťažké, ale musela som sa začať živiť sama.

Trápili vás chronické bolesti chrbta. Nejako sa to zmenilo?

Po tom, ako som oficiálne ukončila svoju kariéru, som bola stále aktívna, čo sa športovania týka. Preto sa bolesti chrbta vyskytovali, ale iba zriedkavo. Prišlo obdobie, kedy sa chrbát „ozval“, ale to bolo aj počas aktívnej športovej kariéry.

Prečo ste sa rozhodli vycestovať zo Slovenska?

Bol to taký vnútorný hlas, ktorý vo mne bol už oveľa skôr, no kvôli gymnastickej kariére nebola možnosť vycestovať na zahraničné brigády počas leta. Začala som si preto hľadať prácu aj v zahraničí a podarilo sa.

Aktuálne pôsobíte v zahraničí. Čomu sa venujete?

Áno, som v zahraničí. Momentálne pracujem ako hlavná trénerka športovej gymnastiky v jednom športovom klube.

Čo vám za hranicami najviac chýba a čo ste tam naopak našli?

Najviac mi chýba rodina, priatelia a slovenská dobrosrdečnosť. Našla som odvahu čeliť rôznym výzvam či už v spoločenskom, alebo pracovnom živote.

Keď sa vraciate domov do Zvolena, ktoré miesta sú vášmu srdcu najbližšie?

Kováčová, pretože v tejto dedinke som vyrástla a žije tu aj moja rodina. Čo sa týka konkrétne Zvolena, rada sa prechádzam po našom krásnom námestí, hlavne keď je tam rušno.

Ako najradšej trávite voľné chvíle?

Jazdou na cestnom skútri a keď je času viac, rada cestujem. Dnes sa dá Európa precestovať za prijateľné ceny, preto to treba vo voľnej chvíľke využiť. Keďže zima v Nórsku je dlhá spriatelila som sa s bežkami a korčuľami.

Na leto plánujete zaujímavý projekt. Priblížte ho prosím našim čiateľom…

Áno, plánujem zorganizovať pre deti z nášho regiónu športový denný tábor, konkrétne na Sliači, plný pohybu, zábavy a športovania. Tábor je určený pre všetky deti vo veku od 6–16 rokov. To čo bude robiť náš tábor jedinečným budú špecializované športové pomôcky, ktoré umožňujú osvojiť si cvičebné tvary oveľa jednoduchšie a rýchlejšie, ale sú taktiež finančne náročné. Týmto projektom chcem deťom z nášho regiónu ukázať aký vie byť pohyb jednoduchý, ak je vykonávaný správne.

V OBRAZOCH: Mária Homolová učí gymnastiku v ďalekom Nórsku
12
Galéria
Zdroj: archív Márie Homolovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM