Po pive autom legálne a bezpečne? Vedci vyvinuli GÉL, ktorý by to mohol umožniť
Gél, ktorý urýchľuje rozkladanie alkoholu, by mohol zároveň znížiť jeho škodlivé účinky na ľudské telo.
Švajčiarski vedci z výskumnej univerzity ETH Zürich vyvinuli proteínový gél, ktorý rozkladá alkohol v gastrointestinálnom trakte. V budúcnosti by mohol znížiť škodlivé aj omamné účinky alkoholu. Výskumný tím o tom informoval prostredníctvom tlačovej správy, štúdia bola nedávno publikovaná v časopise Nature Nanotechnology.
Menšie škody v tele
„Gél presúva rozklad alkoholu z pečene do tráviaceho traktu, vďaka čomu sa netvorí škodlivý acetaldehyd ako medziprodukt,“ vysvetľuje profesor Raffaele Mezzenga.
Acetaldehyd je podľa jeho slov toxický a je zodpovedný za mnohé zdravotné problémy spôsobené nadmernou konzumáciou alkoholu.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zomrie každý rok na nadmernú konzumáciu alkoholu okolo 3 miliónov ľudí. Medzi nezriedkavé následky patrí ochorenie pečene, zápaly tráviaceho traktu a rakovina.
Jeden háčik
Okrem toho sú tu na dennom poriadku škody spôsobené omamnými účinkami alkoholu. Aj malé množstvo zhoršuje schopnosť ľudí sústrediť sa a reagovať, čím sa zvyšuje riziko dopravných nehôd.
V súvislosti s gélom je tu však jeden háčik. Gél je účinný len vtedy, keď je alkohol ešte v gastrointestinálnom trakte. Ten, ktorý už koluje krvou, ho z nej zázračne nedostane.
Navyše, gél zatiaľ testovali len na myšiach. V rámci týchto pokusov sa zistilo, že znižuje hladinu alkoholu v krvi o 50 percent.
Chcú získať patent
Aj keď sú ešte potrebné viaceré klinické testy pred tým, ako ho bude možné aplikovať na ľuďoch, vedci sú presvedčení, že budú úspešné a medzičasom už požiadali o patentovanie svojho vynálezu.
„Zdravšie je každopádne nepiť alkohol vôbec. Gél by však mohol byť zaujímavý najmä pre ľudí, ktorí sa nechcú úplne vzdať alkoholu, ale nechcú zaťažovať svoje telo a aktívne nevyhľadávajú účinky alkoholu,“ poznamenal Mezzenga.
Foto: ilustračné