ELA Magazín Cestovanie

Zúfalí Chorváti: Ráno máme krištáľovo MODRÉ more, poobede HNEDÉ od VÝKALOV

Opakuje sa to rok čo rok. Jadranské more pred letnou sezónou opäť zaplavili výkaly a miestni sú zúfalí.

Ilustračný obrázok k článku Zúfalí Chorváti: Ráno máme krištáľovo MODRÉ more, poobede HNEDÉ od VÝKALOV
Zdroj: www.pexels.com

Ráno čisto, poobede splašky

Podľa domácich ide o dlhodobý problém a opakuje sa rok čo rok. Tentokrát sa podľa denníka Slobodna Dalmacija objavili exkrementy na pobreží obľúbeného ostrova Hvar, konkrétne pri meste Jelsa.

Podľa miestnych sú za tým výletné lode a výkaly nie sú jediný problém. Podľa nich do mora vypúšťajú aj kuchynský olej. To všetko napriek tomu, že je Jadranské more chránenou oblasťou.

Najčastejšie sa vraj splašky objavujú popoludní, keď sa lode vracajú na pevninu. K pobrežiu ich potom zaženie vietor a morské prúdy. Niektorým Chorvátom už kvôli tomu došla trpezlivosť a pri plážach inštalujú norné steny, aby turistov pred odpadom vo vode chránili.

„Ráno máme krištáľovo modré more a popoludní je všetko hnedé, škoda hovoriť,“ hovorí pracovník v cestovnom ruchu z Hvaru Veljko Drinković.

Nielen v Hvare

Chorváti považujú za absurdné aj to, že zatiaľ čo sa na Hvare investujú stovky miliónov do čistenia odpadu, aby sa zlepšila kvalita vody, exkrementy tam teraz priplávajú kto vie odkiaľ.

Výkaly na plážach trápia nielen Hvar. Minulý rok sa objavili napríklad aj na blízkej Makarskej riviére, ale aj v o dosť severnejšie položenom Zadare. V druhom prípade ale na vine najskôr neboli lode, ale problematická kanalizácia.

To ale nie je to najhoršie, čo vás na chorvátskej pláži môže stretnúť. Ako pred časom informoval portál Danas, pláž Kosica pri dedine Vranjic, neďaleko Splitu, je kontaminovaná rakovinotvorným azbestom, ktorý sa tam dostal z neďalekej továrne.

Ilustračné foto

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM