ELA Správy Rôzne

Po snehovej nádielke poriadne PRITUHNE a prídu silné mrazy: Teploty poklesnú k -20 °C!

Na Slovensku zavládlo pravé zimné počasie. Po výdatnom snežení leží prichádza výrazné ochladenie, ktoré sa postará o celodenné mrazy a prvé mimoriadne silné mrazy.

Ilustračný obrázok k článku Po snehovej nádielke poriadne PRITUHNE a prídu silné mrazy: Teploty poklesnú k -20 °C!
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Tlaková níž, ktorá počas víkendu ovplyvňovala počasie na našom území, bude mať dopad na počasie aj počas nasledujúcich dní. Od dnes nás na takmer celom našom území čakajú celodenné mrazy. Teploty počas dnešného dňa môžu vystúpiť nad nulu len na krajnom juhozápade, informuje iMeteo.sk.

Na zvyšku územia by mali zostať teploty pod bodom mrazu, pričom v severných regiónoch Slovenska nemusia dnešné teploty vystúpiť nad -5 °C.

Celodenné mrazy

Podobne na tom budeme aj v utorok, kedy sa taktiež očakáva celodenný mráz. Teploty sa zmiernia až v stredu, kedy sa celodenný mráz očakáva len na severe a na juhu už teploty pôjdu nad nulu až do +3 °C.

Oveľa viac prituhne v noci. Už dnes sa totiž z Nemecka, cez alpskú oblasť až nad Jadran rozširuje tlaková výš, ktorá už v noci na zajtra začne ovplyvňovať počasie u nás.

V utorok nás čaká slnečné a jasné počasie bude aj v noci na stredu. Keďže sa nachádzame v studenom prúdení, tak pri nočnom vyjasnení budú teploty klesať poriadne nízko.

Obzvlášť prituhne v oblastiach, kde sa nachádza snehová pokrývka, a to predovšetkým v dolinách a v kotlinách na severe a východe Slovenska. Tu sa v noci z utorka na stredu očakávajú teploty, ktoré môžu klesať k -20 °C.

“Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia,“ informuje na webe SHMÚ.

Ako bude pred víkendom?

Vo štvrtok (15. 12.) bude oblačno až zamračené a postupne na mnohých miestach sneženie alebo snehové prehánky, avšak denné maximá už zrejme budú aj s plusom, keďže súčasná predpoveď hovorí mínus štyroch až +2 stupňoch.

V podobnom duchu sa bude niesť aj posledný pracovný deň tohto týždňa. Zatiaľ treba očakávať prevažne veľkú oblačnosť a na viacerých miestach sneženie alebo snehové prehánky, ojedinele aj tvorbu snehových jazykov. Teploty budú podobné, +4 až –2 °C.

Výstrahy pred snehovými jazykmi

Na východnom a strednom Slovensku sa v pondelok môžu tvoriť snehové jazyky či záveje. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy platia takmer pre celý Žilinský kraj a tiež okresy Banská Bystrica a Brezno v Banskobystrickom kraji, okres Prievidza v Trenčianskom kraji, okresy Rožňava a Spišská Nová Ves v Košickom kraji a okresy Kežmarok, Levoča a Poprad v Prešovskom kraji.

„Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ pripomína SHMÚ.

Pre niektoré okresy platia výstrahy do 15.00 h, vo väčšine okresov do polnoci z pondelka na utorok (13. 12.). SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa pre okresy Michalovce a Sobrance. Výstrahy predbežne platia do 14.00 h.

Snehová kalamita, 11. decembra 2022
13
Galéria
Zdroj: Hasičský záchranný zbor
Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM