MI Zo zahraničia

Po vakcíne môžeme čoskoro mať aj LIEK na COVID-19! Kedy sa ho dočkáme?

Vyzerá to ako najlepšia správa od okamihu, keď farmafirmy úspešne dokončili vývoj očkovacej látky proti koronavírusu. Nemecká spoločnosť Corat oznámila, že sa blíži k dokončeniu lieku na Covid-19.

Ilustračný obrázok k článku Po vakcíne môžeme čoskoro mať aj LIEK na COVID-19! Kedy sa ho dočkáme?
Zdroj: pixabay.com

Lekári majú dnes v zásade k dispozícii len lieky, ktoré zmierňujú príznaky ochorenia na koronavírus. Pomáhajú telu zvládnuť boj s infekciou, ale hlavná časť tejto bitky je stále na imunitnom systéme pacienta. Nemecká firma Corat Therapeutics GmbH v tlačovej správe oznámila, že by sa to čoskoro mohlo zmeniť.

Zabíja vírus na 99 %

Základom nového lieku je objav protilátky COR-101, ktorá sa mimoriadne dobre osvedčila na testoch na zvieratách. V nemeckých laboratóriách ňou liečili covid-pozitívne škrečky.

„COR-101 znížila vírusovú nálož v pľúcach o viac ako 99 %,“ uvádza spoločnosť Corat.

Infikované škrečky sa po podaní skúmanej protilátky začali veľmi rýchlo zotavovať. Nemeckí vedci udávajú, že „zotavenie z choroby nastalo už po dvoch dňoch, zatiaľ čo v skupine neliečených infikovaných škrečkov sa to stalo až po siedmych dňoch.“

To sú nepochybne veľmi dobré správy pre stotisíce pacientov s Covid-19, ktorí ležia v zlom stave v nemocniciach po celom svete. Ak všetko dobre pôjde, liek by mohol byť realitou už čoskoro.

Klinické skúšky na obzore

Nemci hrdo oznamujú, že podávanie novej liečby „významne znížilo aj stratu hmotnosti zvieracích pacientov po prekonaní infekcie.“ To naznačuje, že škrečky sa nielen rýchlejšie vyliečili, ale celkovo boli po prekonaní choroby v lepšej kondícii ako zvieratá, ktorým liek nepodávali.

„Máme dôkazy, že COR-101 efektívne neutralizuje vírus v živých organizmoch a zabraňuje rozvinutiu choroby,“ uvádza spoločnosť Corat.

Kedy by sa nový liek mohol dostať k pacientom? Spoločnosť sľubuje, že čoskoro. Najprv musí úspešne zvládnuť všetky kolá povinného klinického testovania.

„Corat Therapeutics intenzívne pracuje na tom, aby už budúci mesiac mohla začať robiť prvé skúšky na ľuďoch.“

Spoločnosť približuje, že proces bude iný ako pri skúškach vakcín. V tomto prípade budú od začiatku zapojení reálni pacienti s koronavírusom. „Očakáva sa, že účinok môže byť klinicky preukázaný oveľa skôr ako pri vakcínach.“ A to je nepochybne dobrá správa!

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM