Aktualizované Zo zahraničia

Po zrážke vlakov v Česku zomreli traja ľudia, zranili sa DESIATKY ďalších, FOTO

Počet obetí zrážky dvoch vlakov sa zvýšil na tri – okrem oboch rušňovodičov zomrela aj jedna z cestujúcich.

Ilustračný obrázok k článku Po zrážke vlakov v Česku zomreli traja ľudia, zranili sa DESIATKY ďalších, FOTO
3
Galéria
Zdroj: HZS Plzeň

Zrážka dvoch vlakov v západočeskej obci Milavče v Plzenskom kraji, ku ktorej došlo v stredu ráno krátko po 08.00 hod., si vyžiadala najmenej 28 zranených. Informoval o tom na Twitteri spravodajský portál ČT24.

Trať je uzavretá

Išlo o zrážku rýchlika Ex 351 Západní expres, ktorý smeroval z Českej Kubice do Prahy, s osobným vlakom z Plzne do Domažlíc, približuje server Novinky.cz.

Počet obetí zrážky dvoch vlakov sa zvýšil na tri – okrem oboch rušňovodičov zomrela aj jedna z cestujúcich.

Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na zistenia denníka Mladá fronta Dnes. Počet obetí nešťastia potvrdila aj policajná hovorkyňa Dagmar Brožová.

Rušňovodič rýchlika Západní expres smerujúceho z Mníchova do Prahy, zrejme prešiel na červenú a zrazil sa s osobným vlakom Os 7406 idúcim z Plzne do Domažlíc. Nejaký čas sa po ňom pátralo, respektíve čakalo na to, či sa podarí jeho telo nájsť v zdemolovanej kabíne vlaku. Informácia, že ním bol nemecký občan, sa podľa iDNES.cz nepotvrdila.

Desiatky zranených

Pri nehode sa zranili desiatky ľudí, pričom päť osôb je vo vážnom stave, niekoľko má stredne ťažké zranenia a ďalší utrpeli ľahké zranenia a sú mimo ohrozenia života. Ako uviedla hovorkyňa krajskej záchrannej služby Mária Svobodová, zranení majú odreniny, zlomeniny, pomliaždeniny v oblasti brucha a hrudníka a niektorí budú musieť podstúpiť operáciu.

Zranených transportovali pomocou pozemnej i leteckej záchrannej služby do nemocníc – po 10.00 hod. boli už všetci z miesta nehody odvezení. O troch nemecky hovoriacich pacientov sa postarali záchranári z Nemecka.

Ako uviedla česká polícia na Twitteri, na mieste zasahujú všetky zložky Integrovaného záchranného systému (IZS) vrátane troch vrtuľníkov.

„Poplach bol vyhlásený pre 11 jednotiek. Miesto zásahu máme rozdelené na dva úseky. Transportujeme osoby z vlaku. Na mieste je niekoľko desiatok zranených,“ uviedol hovorca hasičov Petr Poncar.

Prevádzka na úseku trate číslo 180 medzi stanicami Domažlice a Blížejov by sa mala podľa predpokladov obnoviť vo štvrtok ráno.

Miliónová škoda

Generálny inšpektor Jan Kučera uviedol, v tejto chvíli nie je možné vylúčiť technickú chybu ani chybu rušňovodiča. Dodal, že škody budú siahať do výšky desiatok miliónov českých korún.

V ČR ide o najväčšiu železničnú nehodu od minulého roku, keď sa 7. júla čelne zrazili dva osobné vlaky na jednokoľajovej trati pri obci Pernink v okrese Karlove Vary, pričom si vyžiadala dve obete a 24 zranených.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zrážka vlakov v Česku
3
Galéria
Zdroj: HZS Plzeň
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM