Lifestyle

Počas sychravej jesene je skvelým pomocníkom: Viete, ako SPRÁVNE užívať vitamín C?

Patrí medzi najznámejšie vitamíny, no ľudia ho často dávkujú nesprávne. Pozrite sa, ako správne užívať vitamín C.

Ilustračný obrázok k článku Počas sychravej jesene je skvelým pomocníkom: Viete, ako SPRÁVNE užívať vitamín C?
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Vitamín C je lepšie užívať v menších, ale častejších dávkach. Najvhodnejšie pri jedle, ráno alebo večer. Odporúča to Slovenská lekárska komora (SLek) na sociálnej sieti.

Nadbytok opustí telo

„Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, čo znamená, že na rozdiel od v tukoch rozpustných vitamínov sa v organizme neuchováva a jeho nadbytok sa vylúči. Preto je vhodné užívať vo vode rozpustné vitamíny v menších, ale častejších dávkach,“ vysvetlila. U dospelého človeka s normálnou stravou je podľa komory málokedy potrebných viac ako 100 miligramov den­ne.

Pri chorobe či rekonvalescencii je možné zvýšiť dávkovanie na 500 až 1000 miligramov den­ne.

Vyhnite sa káve a jedlu

Imunitnému systému pomáha aj zinok. Prípravky s jeho obsahom SLeK odporúča užívať s odstupom od kávy aj jedla, ideálne pol hodinu pred alebo dve hodiny po jedle, aby sa predišlo zníženiu jeho vstrebávania.

„Zároveň je lepšie vyhnúť sa prípravkom s obsahom síranu zinočnatého, ktorý môže nalačno dráždiť žalúdok,“ dodala komora. Denné dávkovanie zinku by malo byť medzi desať až 25 miligramov.

Vitamín D možno užívať kedykoľvek počas dňa. „Ide o vitamín rozpustný v tukoch, preto sú najvhodnejšie také formy, ktoré obsahujú vhodný tukový nosič,“ ozrejmili odborníci s tým, že denná dávka by sa mala pohybovať medzi 1 000 až 2 000 IU. „Opatrní musia byť pacienti užívajúci niektoré druhy močopudných liekov alebo kortikoidov,“ upozornila komora.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM