Prokop Slováček Zo Slovenska

Počasie sa opäť poriadne vyzúri, platia výstrahy pred vetrom a búrkami

Výstrahu prvého stupňa pred vetrom a búrkami vydal Slovenský hydrometeorologický ústav pre viaceré okresy Slovenska. Výstraha pred vetrom sa týka najmä západného a stredného Slovenska, búrkové varovanie platí pre východ.

Ilustračný obrázok k článku Počasie sa opäť poriadne vyzúri, platia výstrahy pred vetrom a búrkami
Zdroj: TASR

Na západe až do 18. hodiny očakáva SHMÚ miestami výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 18 až 22 metrov za sekundu, teda 60 až 80 km/h. Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Na východe zase ústav predpokladá do 17. hodiny ojedinele výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Stupeň výstrahy pritom môže byť operatívne zvýšený.

„S týmito búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 m/s, čo je 60 až 85 km/h,“ informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke.

Pri spomínaných búrkach je možný výrazný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako je stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

Čítajte aj: POTULKY PO SLOVENSKU: Zachráňte hrady a kláštory! Osem miest, ktoré potrebujú vašu pomoc

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM