han Zo Slovenska

Počasie sa POKAZÍ! Tropické horúčavy vystriedajú BÚRKY: Kde to bude najhoršie?

A je tu zmena počasia! Netrvalo dlho a na Slovensku sa o slovo znovu prihlásia prehánky a búrky. Kde sa môžu vyskytnúť?

Ilustračný obrázok k článku Počasie sa POKAZÍ! Tropické horúčavy vystriedajú BÚRKY: Kde to bude najhoršie?
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

Už pár dní si na Slovensku užívame typické letné počasie, s teplotami presahujúcimi 30 stupňov. Príde však k zmene. „Západne od Slovenska sa už vyskytujú prehánky a búrky a tie hrozia aj u nás. Po ešte príjemnom utorku sa už zajtra počasie pokazí a na naše územie sa vrátia búrky,“ píše portál o počasí imeteo.sk.

Bude pršať

„Nad Alpami sa nachádza plytká tlaková níž, ktorá v tejto oblasti zabezpečuje prísun vlhkosti. Tá môže aj za včerajšie intenzívne búrky v Česku, kde padali až 5 cm krúpy. Dnes sa situácia bude opakovať a v Rakúsku, v Česku aj v Nemecku hrozia silnejšie búrky. Nás však táto oblasť nižšieho tlaku vzduchu neovplyvní,“ predpovedajú na spomínanom webe.

Slovensko ale zasiahne druhá oblasť nižšieho tlaku, ktorá sa už presunula nad Balkán.

„V podvečerných hodinách začneme jej prítomnosť badať aj na našom území, no zatiaľ len v podobe zväčšenej oblačnosti, ktorá sa nad naše územie nasunie od juhu. Zrážky nám ešte nehrozia,“ dodávajú odborníci.

Lenže, zajtra to už bude „iná káva“. „Ráno ešte v našej oblasti bude prevládať prevažne jasné až polooblačné počasie, avšak vlhšia vzduchová hmota sa počas dňa bude nad našim územím labilizovať a v tejto labilnej vzduchovej hmote sa začne vytvárať kopovitá oblačnosť a následné prehánky a búrky, ktoré sa začnú objavovať už krátko popoludní,“ informuje imeteo.sk.

Pozor aj na supercely

„Búrky by v stredu popoludní a podvečer mohli byť aj intenzívnejšieho charakteru a sprevádzané budú prívalovými zrážkami, no je aj vysoké riziko vzniku superciel a to predovšetkým na juhu stredného a východného Slovenska,“ uviedli na imeteo.sk a poznamenali, že s rizikom búrok v stredu treba počítať na celom západnom a strednom Slovensku.

Na východe Slovenska predbežne hrozia búrky len výnimočne.

Aj ďalšie dni

V stredu popoludní už bude treba rátať s nebezpečím oveľa horšieho počasia, ktoré bude na Slovensku pretrvávať niekoľko dní. „Podľa aktuálneho vývoja by sa búrky na našom území mali vyskytovať aj vo štvrtok a v piatok. Ich riziko však už bude najmenšie na západe krajiny a najvyššia pravdepodobnosť búrok je v horských oblastiach,“ predpovedajú experti na počasie.

„Zajtra teda bude búrlivo najmä na západe a juhu krajiny a od štvrtka predovšetkým na horách severného a východného Slovenska. Búrok by malo počas víkendu ubúdať a už nedeľa, ako aj nasledujúce dni by mohli byť na našom území bez búrok,“ uzavreli.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM