Rastislav Búgel Zo Slovenska

Počasie sa pred Vianocami ZBLÁZNI! Čaká nás sneh, vietor so silou ORKÁNU a BÚRKY

Ak ste krátko pred Vianocami čakali rozprávkové počasie, musíme vás sklamať. Sledujte, čo sa na nás chystá!

Ilustračný obrázok k článku Počasie sa pred Vianocami ZBLÁZNI! Čaká nás sneh, vietor so silou ORKÁNU a BÚRKY
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com , Freepik.com/pressfoto

Do Vianoc ostáva niekoľko posledných dní a na Európu sa valí bláznivé počasie. „Na vine budú postupujúce tlakové níže z Atlantiku cez Škandináviu a potom ďalej nad Pobaltie. Zároveň sa nad Atlantikom nachádza rozsiahla tlaková výš a Európu tak čaká výrazný tlakový gradient a otvorenie veľmi silného, severozápadného prúdenia,“ informuje portál iMeteo.sk.

Nezvyčajná situácia

Počasie sa má začať zhoršovať už od stredy (20. decembra) a s blížiacim sa Štedrým dňom to bude čoraz horšie.

Cez Atlantik sa totiž smerom k pobrežiu Európy presúva pomerne nezvyčajná tlaková výš. „Svedčí o tom tlak v jej strede, ktorý bude vyšší ako 1055 hPa, čo sú výrazné hodnoty. Súčasne sa nad severným Atlantikom prehlbujú jednotlivé tlakové níže, ktoré budú v nadchádzajúcich dňoch putovať cez južnú Škandináviu a pri svojom postupe sa budú prehlbovať,“ vysvetľuje server s tým, že na jednej strane tu budeme mať rozsiahlu a skutočne výraznú tlakovú výš, no na druhej strane budú cez Európu postupovať pomerne hlboké tlakové níže.

Počasie sa bude zhoršovať

Rozdiel medzi tlakom v tlakovej výši a tlakom v tlakovej níži bude veľmi výrazný. Prejaví sa to veľmi silným prúdením, ktoré do Európy prinesie dynamické a veterné počasie.

Navyše, počasie sa bude zhoršovať zrovna v čase, keď sa budú tisíce Slovákov presúvať domov na sviatky.

Už v stredu počasie ovplyvní studený front. V západných a severozápadných oblastiach Slovenska sa musia pripraviť na zrážky. Na horách pritom bude snežiť.

Hrozia aj búrky!

„Streda bude ešte pokojná, ale zhoršenie prinesie až štvrtok, kedy čaká naše územie oveľa nepriaznivejšie počasie. Na celom území bude intenzívne pršať, pričom od 500 metrov, no na severe aj nižšie, bude snežiť. Naša oblasť bude vystavená silnému, severozápadnému prúdeniu, v ktorom sa môžu dokonca tvoriť aj búrky,“ píše iMeteo.sk.

Vo štvrtok popoludní začne na Slovensku silnieť vietor. Nebezpečné počasie však ešte len príde.

To najhoršie nás ešte len čaká

„V piatok, kedy sa v Európe očakáva dopravná špička v súvislosti s presúvaním ľudí na vianočné sviatky, bude počasie najhoršie. Cez Baltské more sa smerom nad Pobaltie bude presúvať hlboká tlaková níž, v ktorej strede môže tlak poklesnúť pod 960 hPa. Blízkosť stredu tejto tlakovej níže a výrazného tlakového gradientu prinesie veľmi veterné počasie,“ informuje server.

Slovensko a okolité krajiny čakajú poryvy vetra o sile orkánu až víchrice. Na našom území môžu nárazy vetra dosahovať približne 100 km/h v nižších polohách a viac ako 150 km/h na horách.

Portál však dodáva, že presnejšie predpovede budeme poznať až v najbližších dňoch, keďže vývoj počasia bude veľmi závisieť od konečnej trajektórie tlakovej níže: „Pred sviatkami však počítajte s veľmi turbulentným a nebezpečným počasím nielen v Európe, ale aj na Slovensku. Očakáva sa víchrica a bude aj snežiť. Sneženie však dopravu neovplyvní, keďže teploty by mali byť slabo nad nulou.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM