han Správy Zo Slovenska

Počasie si na Slovensku robí, čo chce: V Bratislave majú jar, na východe kalamitu! FOTO

Meteorológovia mali pravdu! Na Slovensko prišla pravá zima a husto sneží. Lenže, kým na východe krajiny je kalamita, v hlavnom meste panuje jarné počasie.

Ilustračný obrázok k článku Počasie si na Slovensku robí, čo chce: V Bratislave majú jar, na východe kalamitu! FOTO
29
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Jadranská tlaková níž priniesla z oblasti Balkánu na naše územie husté a na mnohých miestach aj veľmi výdatné sneženie. Do bieleho rána sa tak zobudili mnohí obyvatelia východného Slovenska. Informuje o tom portál imeteo.sk.

Kde všade sneží?

Vytrvalé sneženie od nedeľnej (24. 1.) noci sťažilo prejazdnosť niekoľkých úsekov ciest II. a III. triedy v okrese Košice-okolie a Spišská Nová Ves. „Najviac snehu sa nachádza v okolí Popradu kvôli náveternému efektu. Dnes ráno o 7.00 hod. výška snehovej pokrývky dosahovala 27 cm snehu, pričom včera sa v Poprade sneh nevyskytoval,“ uvádza web o počasí.

Nasnežilo aj v ďalších oblastiach východného Slovenska. V Kamenici nad Cirochou napadlo viac ako 10 cm, v Prešove 7 cm, v Stropkove 6 cm a v Košiciach o niečo menej, okolo 2 cm čerstvého snehu.

Pozor na cestách

Okrem horského priechodu Dargov, ktorý sa pre skrížené kamióny stal dočasne neprejazdným, pre nepriaznivé poveternostné podmienky musia vodiči zvýšiť opatrnosť aj na úseku cesty II/547 pred mostom cez vodnú nádrž Ružín.

Krajskí cestári taktiež vyzývajú na zvýšenú opatrnosť pri prejazde cez Slanec, kde premávku riadi polícia. „Ťažko prejazdný je aktuálne aj úsek cesty II/547 cez Folkmarský kopec, pre popadané stromy zasahujú na mieste hasiči. V okrese Spišská Nová Ves mali pracovníci Správy ciest KSK v nedeľu od 21.00 h do pondelka 8.30 h spolu 43 výjazdov,“ uviedla hovorkyňa KSK Anna Terezková.

Úplne uzavretý pre nákladnú dopravu nad 3,5 tony je úsek Dobšinský kopec – Stratená. Pripomína, že sa nachádza v ochrannom pásme a nie je možné cestu posypať soľou.

KSK a Správa ciest KSK vyzýva na zvýšenú opatrnosť vo všetkých zasnežených úsekoch, najmä na horských priechodoch. „Cesty v okresoch Trebišov, Michalovce a Rožňava sú už aktuálne prejazdné,“ dodáva.

Vodiči na sociálnych sieťach upozorňujú na neprejazdný úsek medzi mestami Vranov nad Topľou a Strážske z dôvodu popadaných stromov na vozovke. Tie hlásia aj medzi Nižným Hrabovcom a Tovarným, kde je na ceste popadané aj elektrické vedenie. Kolóny sú aj medzi Humenným a Hažínom nad Laborcom, či v obci Víťazovce.

Najbližšia predpoveď

„Sneženie bude v priebehu poludňajších hodín postupne slabnúť, no medzičasom bude ešte viac snežiť aj na severe,“ predpovedá imeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac o snehovej kalamite

V OBRAZOCH: Zima ukázala svoju pravú tvár: Východ Slovenska zasypali haldy snehu
29
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

❄️ NAPADLO UŽ 30 CENTIMETROV ❄️ Husté sneženie trápi takmer celý východ Slovenska. Pozrite si fotografie čerstvej naldielky.

Posted by www.iMeteo.sk on Sunday, January 24, 2021

Sťažovať sa na cestárov nemá pri tak hustom snežení veľmi zmysel. Jazdite preto opatrne

Posted by www.iMeteo.sk on Monday, January 25, 2021
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM