Zo Slovenska

VÝRAZNÁ zmena počasia v Európe aj u NÁS: Hrozia búrky a možné sú aj TORNÁDA!

Na Slovensko prichádza ďalšia zmena v počasí. Počítať treba s ochladením aj silným vetrom.

Ilustračný obrázok k článku VÝRAZNÁ zmena počasia v Európe aj u NÁS: Hrozia búrky a možné sú aj TORNÁDA!
Zdroj: iMeteo.sk

Po dvoch teplejších dňoch, kedy sa teploty na Slovensku približovali k hranici +20 °C, prichádza ďalšia zmena v počasí a ochladenie. Informuje o tom portál iMeteo.sk. Ochladenie potrvá až do konca víkendu.

Ochladenie a búrky

Studený front začne meniť počasie na našom území už počas štvrtkového (7. 4.) večera, kedy začnú teploty prudšie klesať smerom nadol. „V noci zo štvrtka na piatok bude počasie ovplyvňovať níž, stred ktorej sa bude nachádza nad južnou časťou Škandinávskeho polostrova. Večer a v noci sa chladný atmosférický front presunie cez Poľsko aj na naše územie,“ uvádza portál.

Pri prechode studeného frontu sa môže vytvoriť línia búrok, sprevádzaná bleskovými výbojmi. Búrlivo môže byť najmä na severe nášho územia, pričom na mnohých miestach bude počas noci pršať. Viac búrok očakávajú naši severní susedia, kde meteorológovia vydávajú výstrahy pred nebezpečným počasím, pričom nevylučujú ani možnosť vzniku tornád.

Silný vietor

„V dôsledku výrazného barometrického gradientu sa zvýši aj rýchlosť prízemného vetra, čiže treba počítať so silnejším vetrom na horách, pričom rýchlosť vetra môže dosiahnuť rýchlosť nad 30 m/s,“ upozorňuje portál. Počas noci sa výraznejšie rozfúka aj na celom západnom Slovensku vrátane Podunajskej nížiny, kde môže fúkať vietor rýchlosťou do 20 m/s.

Výstrahy pred vetrom vydal aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstraha prvého stupňa platí od štvrtka 18.00 hod. do sobotňajšieho rána v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Poprad, Ružomberok, Tvrdošín a Žilina. „Na hrebeňoch hôr sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 – 37 m/s alebo priemernú rýchlosť 20 – 24 m/s,“ upozorňuje SHMÚ.

V piatok (8. 4.) a sobotu sa výstrahy pred vetrom rozšíria aj na okresy Myjava, Nové Mesto nad Váhom a na celý Bratislavský a Trnavský kraj. Vietor tam môže dosahovať rýchlosť 12 m/s, v nárazoch až 18 m/s.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM