Správy

Pocta pre ombudsmanku Patakyovú: Prevzala si nemecko-francúzske ocenenie!

Verejná ochrankyňa práv si vo štvrtok v Bratislave prevzala ocenenie za angažovanosť v oblasti ľudských práv a právneho štátu.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre ombudsmanku Patakyovú: Prevzala si nemecko-francúzske ocenenie!
Zdroj: TASR

Slovenskej ombudsmanke ho spoločne odovzdali veľvyslankyňa Spolkovej republiky Nemecko Barbara Wolf a veľvyslanec Francúzskej republiky Christophe Léonzi. TASR o tom informoval Didier Rogasik z francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku.

Dodal, že Nemecko a Francúzsko si ocenením uctili vytrvalé nasadenie Márie Patakyovej za ochranu občianskych práv, právneho štátu a za univerzálnu platnosť ľudských práv na Slovensku.

Proti diskriminácii

Ocenenie ďalej zdôvodnili tým, že po vypuknutí pandémie sa profesorka Patakyová zasadzovala proti diskriminácii Rómov, za neobmedzené právo legálnych interrupcií a za humánne štátne karanténne opatrenia.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

„Takisto sa aktívne angažuje v otázkach rešpektovania rovnoprávnosti mužov a žien a boja proti diskriminácii na základe sexuálnej orientácie alebo rodovej identity. Svojou činnosťou prispieva k úsiliu slovenských orgánov upevniť právny štát a inštitút práva,“ uviedli.

Od roku 2016

Francúzske a nemecké ministerstvá zahraničných vecí udeľujú spoločné ocenenie za angažovanosť v oblasti ľudských práv a právneho štátu od roku 2016 pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv (10. 12.) pätnástim obhajcom a obhajkyniam ľudských práv na celom svete. Pre pandémiu sa odovzdávanie ceny nemohlo uskutočniť v danom termíne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM