Aktualizované Zo Slovenska

Počty pozitívnych prípadov rapídne stúpajú. Blížime sa k dvom tisíckam!

Na Slovensku padol ďalší denný rekord. Za piatok bolo zistených 1 887 nových prípadov nákazy koronavírusom.

Ilustračný obrázok k článku Počty pozitívnych prípadov rapídne stúpajú. Blížime sa k dvom tisíckam!
Zdroj: TASR/AP

Denný prírastok počtu nakazených na Slovensku opäť prekonal rekord. Počas piatka (9. 10.) bolo zistených 1 887 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo eviduje Slovensko už 18 797 pozitívne testovaných ľudí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na svojom webe. Počas včerajšieho dňa bolo otestovaných rekordných 11 123 ľudí.

Pribudlo 101 vyliečených pacientov, celkovo je teda v našej krajine z ochorenia 5 553 vyliečených ľudí. Počas piatka pribudli ďalšie štyri úmrtia, celkový počet je tak 61.

Nové prípady

Najviac pozitívne testovaných bolo v Žilinskom kraji (543), v Prešovskom kraji (406), v Trenčianskom kraji (198), v Košickom kraji (188), v Trnavskom kraji (156), v Bratislavskom kraji (148), v Banskobystrickom kraji (128) a v Nitrianskom kraji (120).

Pozitívne testy malo 992 žien a 895 mužov. Pozitívne testovaní boli vo veku od niekoľko mesiacov do 94 rokov, najviac vo vekovej kategórii od 35 do 44 rokov.

„V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 380 pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň, z nich potvrdení nový koronavírus má 326 ľudí. Na JIS je 12 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 31 ľudí,“ informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Aktuálne je na Slovensku 13 183 aktívnych prípadov ochorenia COVID-19.

Aktualizované 11.37 hod.

Pribudnú nové opatrenia?

K rekordnému dennému prírastku sa vyjadril aj premiér Igor Matovič. „1887. To je počet pozitívnych pri 11 123 testoch za piatok. Extrémny rast až o 169 % voči piatku minulému,“ napísal na sociálnej sieti. Od ministra zdravotníctva očakáva bezodkladné zvolanie pandemickej komisie, od ministra vnútra zvolanie Ústredného krízového štábu (ÚKŠ). „ÚKŠ ešte zajtra musí prijať rozhodnutie o nových ochranných opatreniach,“ dodal premiér.

Matovič si na Facebooku opäť nedával servítku pred ústa. Obul sa aj do opozičných poslancov. „Verím, že idioti ako Marián Kotleba či Robert Fico a spol. si aspoň v tejto mimoriadnej situáciu uvedomia, že na ich bludy a posmešky z rúšok teraz desiatky ľudí doplatí životom,“ dodal.

Zasadne pandemická komisia

Na aktuálnu situáciu reagoval aj Minister obrany SR Jaroslav Naď. „Prosím, chráňte seba a svojich blízkych, dodržiavajte opatrenia, buďte solidárni a trpezliví. Nemáme na výber! Nemocnice nám praskajú vo švíkoch, zdravotníci sú unavení, vojaci v pohotovosti a rodiny, ktorých priamo postihla choroba zdrvené. Iba spolu to dokážeme zastaviť!,“ napísal na sociálnej sieti.

„Dnes zasadá pandemická komisia, zajtra krízový štáb a v pondelok vláda. Makáme ako sa len dá, no bez Vás to nedokážeme,“ dodal Naď.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí zvolal zasadnutie Pandemickej komisie vlády SR **na sobotu (10. 10.) na 14.00 hod.***

Rozmýšľam, či tu napísať to, čo mne zobralo dych a verejnosti bude známe až o 10h. Nuž, zrejme je to moja rola byť...

Posted by Igor Matovic on Saturday, October 10, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM