ELA Správy

Podľa odhadov bude samosprávam chýbať cez 100 miliónov eur: Doplatia ich občania na daniach?

Jeseň v mestách a obciach tradične patrí príprave rozpočtov miest a obcí na ďalší kalendárny rok. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) však zdvíha varovný prst.

Ilustračný obrázok k článku Podľa odhadov bude samosprávam chýbať cez 100 miliónov eur: Doplatia ich občania na daniach?
Zdroj: Pixabay.com

Mestá a obce sa pripravujú na zásadné ekonomické rozhodnutia. Súčasťou budúcoročných rozpočtov, ako základného ekonomického nástroja, sú aj očakávané príjmy upravené v daňových všeobecne záväzných nariadeniach.

ZMOS v priebehu tohto roka mnohokrát upozorňovalo na negatívne dopady prijímanej legislatívy, na riziká presunu nových povinností na mestá a obce bez finančného krytia a v tejto súvislosti informovalo poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, členov vlády, ale aj napríklad Radu pre rozpočtovú zodpovednosť a pani prezidentku.

Milióny budú chýbať

Združenie miest a obcí Slovenska začiatkom roka upozornilo na negatívne ekonomické dopady a finančné hrozby súvisiace so schvaľovaním mnohých zákonov a už vtedy konštatovalo, že ani navýšené príjmy samospráv nebudú v tomto roku stačiť na financovanie vládnych opatrení.

„Podľa našich odhadov zo začiatku roka bude samosprávam chýbať vyše 100 mil. eur. Či už to súviselo s vyplácaním 13. a 14. platu, s dopadmi chodníkovej novely, výrazným dofinancovávaním preneseného výkonu štátnej správy z peňazí miest a obcí, zvýšeným poplatkom za skládkovanie, navyšovaním miezd v regionálnom školstve, tzv. obedmi zadarmo, povinným čipovaním psov, ale aj nedávno schváleným znížením odpočítateľnej položky pri dani z príjmu fyzických osôb,“ uviedol Michal Kaliňák hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS.

Vyberú ich zrejme od ľudí

Samosprávy pri tvorbe svojich rozpočtov na budúci rok budú podľa Kaliňáka stáť medzi dvomi možnosťami: Buď sa poslanci mestských a obecných zastupiteľstiev rozhodnú navyšovať miestne dane a poplatky, alebo sa rozhodnú obmedzovať rozsah konkrétnych verejných služieb a investičných aktivít.

Mestá a obce na rozdiel od štátu musia schvaľovať vyrovnaný rozpočet, a preto musíme očakávať prijímanie takých rozhodnutí, ktoré budú musieť mať určitý negatívny dopad na všestranný rozvoj územia a oprávnené potreby obyvateľov.

Ilustračné foto, pixabay.com

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM