ELA Správy Zo Slovenska

Podľa prieskumu si väčšina Slovákov vo vojne želá víťazstvo Ruska

Nie naši susedia a napadnutá krajina, ale Rusko. Na Slovensku prevažuje želanie, aby vojnu vyhrala krajina na čele s Vladimirom Putinom.

Ilustračný obrázok k článku Podľa prieskumu si väčšina Slovákov vo vojne želá víťazstvo Ruska
Zdroj: Pixabay.com

Väčšina obyvateľov Slovenska by privítala skôr víťazstvo Ruska než Ukrajiny, ukazujú najnovšie dáta z prieskumu Ako sa máte, Slovensko?, ktoré v júli tohto roku realizovali výskumníci z MNFORCE, Seesame a SAV.

Víťazstvo Rusom

Respondenti odpovedali na otázku, ako by chceli, aby sa skončila vojna na Ukrajine. Na výber mali 10-bodovú škálu, kde 1 znamenalo prianie jasného víťazstva Ruska a 10 znamenalo jasné víťazstvo Ukrajiny, informuje Denník N.

Až pätina opýtaných si želá jasné víťazstvo Ruska. Celkovo sa na škále priania víťazstva Ruska priklonilo viac ako polovica opýtaných. Približne 18 percent ľudí odpovedalo, že nevie.

Zodpovedné Rusko

Len pre porovnanie, výskumníci z Prešovskej univerzity, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a Centra spoločenských a psychologických vied SAV, v. v. i., uskutočnili v priebehu marca panelový online prieskum, v ktorom respondenti odpovedali na otázku Do akej miery môžu za vojnu na Ukrajine nasledujúce subjekty?

Respondenti sa mohli vyjadriť jednotlivo k týmto subjektom: Ukrajina, Rusko, NATO, Európska únia, Bielorusko.

Najviac respondentov (76 %) označilo ako zodpovedné za vojnu Rusko, naopak 13 percent opýtaných s týmto výrokom nesúhlasilo. Zodpovednosť za vojnový konflikt pripísalo 38 percent opýtaných Ukrajine a 44 percent respondentov s uvedeným tvrdením nesúhlasilo.

Rovnako 38 percent Slovákov si myslí, že za vojnu je zodpovedné Bielorusko, s čím 40 percent respondentov nesúhlasilo. Podľa 35 percent opýtaných je za vojnu zodpovedná Severoatlantická aliancia a 48 percent respondentov si myslí opak.

Najmenej sa Slováci stotožnili s výrokom, že za vojnu na Ukrajine je zodpovedná Európska únia (27 %).

Súvisiace články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM