han Správy Zo zahraničia

Podnikateľ Majský už pozná verdikt pražského súdu: Koľko si ODSEDÍ v Česku?

Trojčlenný senát Mestského súdu v Prahe uznal rozsudok Najvyššieho súdu (NS) SR z leta tohto roku nad právoplatne odsúdeným podnikateľom Jozefom Majským.

Ilustračný obrázok k článku Podnikateľ Majský už pozná verdikt pražského súdu: Koľko si ODSEDÍ v Česku?
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Deväťročný trest by si mal odpykať v Českej republike. Rozhodnutie nie je právoplatné. Informovala hovorkyňa Mestského súdu v Prahe Markéta Puci.

Slová hovorkyne

„Pán Majský podal voči rozhodnutiu odvolanie, to znamená, že sa vecou bude zaoberať ešte Vrchný súd v Prahe,“ dodala hovorkyňa. Na verejnom zasadnutí pražský súd krátko po 10.00 h začal skúmať, či sú splnené podmienky na vykonanie trestu Majského v Česku. Zasadnutie trvalo približne hodinu. O tom, že Majský nebude vydaný na Slovensko, sa rozhodlo už na predchádzajúcom zasadnutí koncom septembra.

Majský je však naďalej vo väzbe. Rozhodol tak Vrchný súd v Prahe, ktorý koncom októbra zamietol sťažnosť obhajoby voči rozhodnutiu Mestského súdu v Prahe, ktorý ho nechal vo väzbe.

Preč nie na Slovensku?

Mestský súd v Prahe 30. septembra rozhodol, že Majský sa nevydáva na výkon trestu odňatia slobody na Slovensko z toho dôvodu, že je zároveň občanom ČR a musel by s vydaním súhlasiť. Zároveň súd rozhodol, že zostáva naďalej v predbežnej väzbe. Toto rozhodnutie nebolo právoplatné. Sťažnosť podala obhajkyňa podnikateľa.

Celá kauza

Štátna zástupkyňa sa práva opravného prostriedku vzdala, keďže jej návrhu súd vyhovel. Senát NS SR koncom júla zamietol Majského odvolanie v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Platí teda rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody. Po Majskom bolo vyhlásené národné i medzinárodné pátranie. Slovenská polícia na začiatku augusta potvrdila, že ho zadržali v pražskej nemocnici.

Ťahá sa to

Majského zatkli prvý raz v októbri 2002 pre podozrenia, že tuneloval skrachované nebankové spoločnosti BMG Invest a Horizont Slovakia. Na návrh bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku ho neskoršie prepustili z väzby. Vyšetrovanie v prípade bolo ukončené v auguste 2004 a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta podal vo veci obžalobu. Vo veci začal konať najskôr Krajský súd v Banskej Bystrici a následne bývalý Špeciálny súd v Pezinku. Ten ho poslal opäť do väzby v roku 2006 a v apríli 2007 ho Špeciálny súd odsúdil na 12 rokov väzenia. Rozsudok však NS SR zrušil a vec vrátil na Špeciálny súd.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Udalosti v zahraničí

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM