Správy

Podozrenia zo zneužívania eurofondov na Slovensku: Eurokomisia žiada o vysvetlenie

Európska komisia (EK) žiada o vysvetlenie podozrení týkajúcich sa zneužívania eurofondov v oblasti poľnohospodárstva na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Podozrenia zo zneužívania eurofondov na Slovensku: Eurokomisia žiada o vysvetlenie
Zdroj: TASR

O objasnenie situácie požiadala vo štvrtok v liste Poľnohospodársku platobnú agentúru (PPA). Vyplýva to z oficiálneho vyhlásenia EK.

Informácie o možnom zneužívaní eurofondov v poľnohospodárstve sa objavili po vražde novinára Jána Kuciaka.

„O dianí na Slovensku a všetkých zverejnených správach sme informovaní a situáciu sledujeme. Dnes Európska komisia zaslala list Poľnohospodárskej platobnej agentúre so žiadosťou o vysvetlenie podozrení týkajúcich sa zneužívania fondov EÚ v oblasti poľnohospodár­stva,“ uvádza sa v oficiálnom vyhlásení EK.

„Tolerancia Európskej komisie voči korupcii je nulová a od členských štátov očakávame, že jej budú účinne predchádzať. Akékoľvek podozrenia a obvinenia z nesprávneho nakladania s prostriedkami EÚ berieme vážne,“ zdôraznila EK.

V tejto súvislosti komisár EÚ pre rozpočet Günther Oettinger v rozhovore pre nemecký denník Die Welt uviedol, že EK bude preverovať informácie o možnom zneužívaní dotácií z európskeho rozpočtu do poľnohospodárstva na Slovensku.

„Dôkladne sa pozrieme na tento prípad. O niekoľko týždňov budeme mať jasno ohľadom finančných tokov a možného zneužitia,“ povedal eurokomisár, ktorý podľa vlastných slov považuje „za možné, že v tomto prípade boli priame alebo nepriame platby poľnohospodárom alebo agrárnym podnikom z nášho európskeho rozpočtu zneužité na kriminálne ciele“.

Mladý slovenský novinár zverejnil informácie, ktoré je teraz potrebné „bezpodmienečne preveriť“, uviedol Oettinger. „Je to vážne obvinenie, že sa s prostriedkami európskeho rozpočtu nenarábalo riadne a že je v hre možno aj korupcia či dokonca mafia,“ vyhlásil komisár.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM