ELA Zo zahraničia

POLEPETKO Biden: Emanuela Macrona si pomýlil s 30 rokov MŔTVYM francúzskym prezidentom VIDEO

Americký prezident Joe Biden sa už neraz stal terčom posmeškov. Preslávil sa tým, že podával ruku nikomu, spadol z bicykla či skomolil mená významných politikov a prezidentov.

Ilustračný obrázok k článku POLEPETKO Biden: Emanuela Macrona si pomýlil s 30 rokov MŔTVYM francúzskym prezidentom VIDEO
Zdroj: TASR/AP

Na internete sa na začiatku týždňa rýchlo šíril záznam najnovšieho prerieknutia amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý v prejave zamenil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za jeho predchodcu z konca minulého storočia Françoisa Mitterranda. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomína, že Mitterrand je takmer 30 rokov po smrti.

Na podujatí v Las Vegas 81-ročný Biden, ktorý v novembrových prezidentských voľbách bude takmer s istotou opäť kandidovať za demokratov, hovoril o Macronovej reakcii na prejav na summite G7 v roku 2020.

81-ročný

Biden jeho meno spomenul pri nedeľňajšom vystúpení v štáte Nevada, kde sa dnes konajú primárky pred novembrovou voľbou prezidenta Spojených štátov.

„Bolo to na juhu Anglicka. Posadil som sa a povedal som: ‘Amerika je späť‘. A Mitterrand z Nemecka, teda z Francúzska, sa na mňa pozrel a povedal… ‘Na ako dlho ste späť? ‘“ opísal americký prezident.

Bidenove trapasy

Mitterrand bol francúzskym prezidentom v rokoch 1981 až 1995. Biden bol v tom čase členom amerického Senátu, kde pôsobil viac ako 35 rokov.

Teraz je najstarším prezidentom v dejinách USA a čelí pochybnostiam voličov ohľadom spôsobilosti vykonávať funkciu hlavy štátu, aj kvôli pomerne častým rétorickým prešľapom, ako bol ten nedeľný.

AFP pripomína, že v roku 2022 sa pri akcii v Bielom dome pýtal, či je v publiku „Jackie“, čím podľa všetkého myslel kongresmanku Jackie Walorskú, ktorá krátko predtým zomrela. Biden povedal: „Jackie, si tu? Kde je Jackie?“ A dodal: „Myslím, že by tu mala byť.“

Vlani zase upútal pozornosť moment, keď prejav na tému násilia páchaného v USA strelnými zbraňami zakončil slovami „boh ochraňuj kráľovnú“.

Syn izraelského ministra ho urazil

Izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir sa v utorok ospravedlnil za svojho syna, ktorý v príspevku na sociálnej sieti naznačil, že americký prezident Joe Biden má Alzheimerovu chorobu. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

Syn izraelského ministra Šuvael Ben-Gvir na sociálnej sieti X k fotografii Bidena napísal, že je „dôležité zvýšiť povedomie“ o degeneratívnom ochorení mozgu, „ktoré je najčastejšou príčinou kognitívneho úpadku a demencie u starších ľudí“. Príspevok bol neskôr vymazaný.

Itamar Ben-Gvir na sociálnej sieti uviedol, že jeho „milovaný syn“ sa dopustil „vážnej chyby“. Dodal, že s jeho vyjadrením na adresu amerického prezidenta hlboko nesúhlasí.

„Spojené štáty sú naším veľkým priateľom a prezident Biden je priateľom Izraela,“ napísal minister v hebrejčine. Podľa jeho slov sú takéto urážlivé poznámky nemiestne. „Ospravedlňujem sa za slová svojho syna,“ napísal.

Izraelský minister národnej bezpečnosti v uplynulých dňoch kritizoval Bidena za to, že neposkytuje Izraelu dostatočnú podporu vo vojne proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Ku kritike pristúpil po tom, ako Spojené štáty minulý týždeň na sankčný zoznam zaradili extrémistických židovských osadníkov za násilie voči Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu. Samotný Ben-Gvir žije v židovskej osade.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM