Správy

Policajný prezident Gašpar: Iniciatíva na môj odchod musí prísť od ministra vnútra

Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar zostáva vo svojej funkcii. Ak ho však súčasný alebo budúci minister vnútra o to požiada, tak odíde.

Ilustračný obrázok k článku Policajný prezident Gašpar: Iniciatíva na môj odchod musí prísť od ministra vnútra
Zdroj: TASR

Iniciatíva však musí prísť od šéfa rezortu vnútra. Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar to uviedol na utorňajšej tlačovej besede.

Gašpar zdôraznil, že v zmysle zákona ho môže odvolať každý minister vnútra bez udania dôvodu. „Ja som profesionál, ja nie som politik, ja nie som volená funkcia a zodpovednosť za to, či policajný prezident bude alebo nebude Gašpar, musí prevziať minister. Či terajší alebo najbližší a ja sa tomu plne prispôsobím. Čo ponúkam viac, ak ma o to požiada, aby som dal žiadosť o uvoľnenie z funkcie, tak to spravím, ale tá iniciatíva musí prísť od neho. Dobojujem tento pomyselný boj do konca,“ povedal Gašpar. Odchod by bol podľa neho krokom, ktorý by sa dal vnímať ako zbabelosť.

Policajný prezident odmietol, že by polarizoval spoločnosť. „Ak niekto polarizuje spoločnosť prostredníctvom mojej osoby, tak to nie som ja,“ uviedol Gašpar. Pripomenul, že do Policajného zboru vstúpil už v roku 1993. Za šéfa vtedajšieho Úradu boja proti korupcii ho v roku 2005 ustanovil minister vnútra za KDH, túto funkciu zastával aj za ministra z vtedajšej SDKÚ-DS a policajným prezidentom sa stal za ministra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Gašpar zhodnotil aj prácu policajtov počas výkonu jeho funkcie. Spomenul zriadenie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), reorganizáciu útvarov kriminálnej polície, zriadenie pracoviska boja proti počítačovej kriminalite, zníženie kriminality, zvýšenie objasnenosti či vyrovnanie sa s migračnou krízou.

Šéf rezortu vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) v pondelok (16.4.) oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie. Pre demisiu sa rozhodol preto, že nechce prispievať k polarizácii spoločnosti. Odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara nie je podľa neho správne ani spravodlivé. Drucker nastúpil do funkcie ministra vnútra po Robertovi Kaliňákovi pred mesiacom a vzal si čas na rozhodnutie o Gašparovej budúcnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM