han Zo Slovenska

Polícia VYSTRAŠILA Slovákov: SKONTROLUJTE si dátum vydania pasu, inak môžete mať PROBLÉM!

Známa speváčka Daniela Nízlová upozornila na problémy s cestovnými pasmi. Podľa zistenia sa má jednať o nefunkčné čipy!

Ilustračný obrázok k článku Polícia VYSTRAŠILA Slovákov: SKONTROLUJTE si dátum vydania pasu, inak môžete mať PROBLÉM!
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

O probléme, ktorý sa môže týkať mnohých slovenských občanov, upozornil portál čas.sk. „Daniela Nízlová, ktorá cestovala do Dubaja a na hranici si ju odchytili na bočnú kontrolu. Inú rodinu podľa nej vraj nevpustili do Kataru,“ uvádza spomínaný web.

Reakcia polície

Polícia vydala stanovisko o tom, že pasy sú síce platné, ale bude posielať esemesky či maily o tom, že si ich môžu majitelia meniť. „Veľký trapas polícia riešila dva dni a napokon priznala, že zaznamenali oznámenia občanov týkajúce sa problémov s načítaním cestovného pasu na niektorých letiskách,“ píše čas.sk.

„Preverením bolo zistené, že niektoré cestovné pasy vydané medzi 11. novembrom 2022 a 30. januárom 2023 boli vydané s malou odchýlkou zápisu údajov v čipe. V praxi to znamená, že niektoré automatizované hraničné priechodové terminály nedokázali načítať úplne všetky cestovné pasy. Následne boli cestujúci presmerovaní na fyzické kontrolné miesta, kde už boli vybavení. Nedisponujeme informáciami o tom, že by cestujúci neboli prepustení k ďalšej ceste,“ vyjadrila sa pre čas.sk. hovorkyňa polície Denisa Bárdyová.

Čipy nejdú, ale…

Podľa tvrdenia polície, chybné čipy nemôžu brániť v cestovaní cez hranice. „Všetky cestovné pasy vydané v uvádzanom období sú platné a umožňujú prekračovanie hraníc. V súčasnosti analyzujeme presné počty dotknutých cestovných pasov. Po ich identifikácii budeme ich držiteľom individuálne zasielať SMS alebo e-mail s informáciami o tom, že si môžu svoje cestovné doklady prísť bezplatne vymeniť. Preto je potrebné počkať najskôr na SMS alebo e-mailovú výzvu od polície,“ podotkla Bárdyová.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Výber správ, ktoré vás tiež ZAUJMÚ!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM