Polievka, ktorá vás zahreje: Mrkvovo - pomarančový krém so zázvorom, RECEPT
Sychravé jesenné dni si do nášho jedálnička priam žiadajú najmä polievky, ktoré zasýtia. Vyskúšajte túto chutnú krémovú, ktorá spolu so zázvorom i zahreje.
Základom pri každej dobrej krémovej polievke, a nie iba tejto, je dobrý a kvalitný vývar. Ak ho nemáte, je možné použiť aj bujón. Každopádne, ak si nájdete chvíľku voľna, spravte si svoj vlastný a namrazte ho do stredných krabičiek. Určite to oceníte, keď dostanete chuť na dobrú polievku.
INGREDIENCE
- 1 stredne veľká cibuľa (prípadne dve menšie šalotky)
- 30 g masla
- Dve viazaničky mladej mrkvy
- Čerstvý zázvor o veľkosti palca
- Dva pomaranče chemicky neošetrené
- 1l bylinkového vývaru
- Celý koriander
- Čerstvý koriander na ozdobenie
- Štipka soli
- Čierne korenie
- Kyslá pochúťková smotana
POSTUP
Cibuľu alebo šalotku si nakrájame na malé kúsky. Očistíme a nakrájame si mrkvu na malé kolieska. Nastrúhame zázvor a kôru z jedného pomaranča. V hrnci roztopíme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu. V druhom hrnci zohrejeme vývar. Keď je cibuľa urobená dozlatista pridáme mrkvu, nastrúhaný zázvor, pomarančovú kôru a tiež nadrtený koriander. Prikryjeme pokrievkou a necháme podusiť asi 8 minút. Odšťavíme zatiaľ druhý pomaranč a polovičku aj z toho, ktorého kôru už varíme v hrnci. Necháme zatiaľ bokom.
Keď sa mrkva podusí, pridáme vývar a varíme pokým mrkva nezmäkne. Vývaru dáme toľko, ako hustú chceme mať polievku.
Ak sa nám vo finále zdá polievka hustá, prilejeme vývar. Keď je mrkva mäkká, rozmixujeme polievku v hrnci mixérom.
Vlejeme pomarančovú šťavu a dochutíme čiernym korením a soľou. Keď polievka trochu vychladne, pridáme dve lyžice poriadne rozmiešanej kyslej smotany na zjemnenie chuti. Podávame s čerstvým koriandom a ošúpanými kúskami čerstvého pomaranča, ktorý nám ostal. Prípadne na ozdobu môžeme použiť ešte trochu kyslej smotany. Osviežujúci krém je výborný aj studený. Dobrú chuť!
Viac tipov na chutné recepty nájdete na www.nin.sk.