Správy

Politickí lídri odporučili Tuskovi odklad brexitu do konca januára 2020

Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok uviedla, že po preskúmaní súčasného stavu situácie spojenej s odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie zaslala písomnú výzvu predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, aby odporučil odklad brexitu do 31. januára 2020.

Ilustračný obrázok k článku Politickí lídri odporučili Tuskovi odklad brexitu do konca januára 2020
Zdroj: TASR

Konferencia predsedov EP, ktorá je zložená z predsedu tejto inštitúcie Davida Sassoliho a šéfov politických skupín, upozornila, že aj naďalej zastáva názor, že postup vedúci k udeleniu súhlasu v súvislosti s revidovanou dohodou o brexite nie je len formalita, ale musí tomu predchádzať dôkladná a vyčerpávajúca kontrola textu „rozvodovej zmluvy“.

„Predĺženie doby do odchodu z EÚ umožní Spojenému kráľovstvu objasniť svoje stanovisko a Európskemu parlamentu poskytne možnosť náležite vykonávať svoju úlohu,“ zdôraznil Sassoli v liste Tuskovi.

Sassoli a lídri politických skupín v EP tiež upozornili na skutočnosť, že vzhľadom na čas, ktorý si táto práca vyžaduje, Európska rada by mala prijať žiadosť britského premiéra Borisa Johnsona z 19. októbra 2019 o predĺženie obdobia potrebného pre odchod z EÚ do 31. januára 2020.

Zároveň naznačili, že existuje možnosť, že by sa táto lehota mohla skončiť skôr, ako v uvedenom dátume, ak sa podarí ukončiť ratifikačné a schvaľovacie konanie v britskom parlamente ako aj v Európskom parlamente, pričom stále platí, že EP začne s týmto konaním až po ratifikácii dohody o brexite britskými poslancami.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM