red . Zo zahraničia

Poľské mamičky nechávajú na stanici KOČÍKY pre Ukrajinky, ktoré s deťmi utekajú pred vojnou, FOTO

Od začiatku invázie prišlo z Ukrajiny do Poľska 1,43 milióna ľudí. Medzi nimi je obrovské množstvo mamičiek, ktoré utekajú pred vojnou s deťmi v náručí.

Ilustračný obrázok k článku Poľské mamičky nechávajú na stanici KOČÍKY pre Ukrajinky, ktoré s deťmi utekajú pred vojnou, FOTO
Zdroj: TASR/AP , Facebook.com/Julia Musakovska

Pred vojnou utekajú Ukrajinci nielen na Slovensko, ale aj do Poľska, Maďarska, Rumunska či Moldavska a ďalej. Hneď po tom, ako do susedných krajín začali prichádzať prví Ukrajinci, zdvihla sa medzi ľuďmi obrovská vlna solidarity.

Kočíky pre mamičky

Na hraniciach pomáhajú ľuďom s deťmi a zvieratami mnohé organizácie a dobrovoľníci. Organizujú sa materiálne aj peňažné zbierky, ľudia dokonca ponúkajú bezplatné ubytovanie pre utečencov vo svojich domovoch.

Pomáha každý, kto môže. Poľské mamičky prišli s nápadom pomôcť unaveným Ukrajinkám s malými deťmi naozaj originálne a efektívne zároveň. Na železničných staniciach nechávajú odstavené kočíky s vybavením pre bábätká.

„Poľské matky nechali svoje kočíky na stanici pre ukrajinské matky, ktoré ich môžu potrebovať, keď prídu do Poľska so svojimi deťmi,“ napísala k fotke na Facebooku Ukrajinka Julia Musakovská. Vyčerpané Ukrajinky tak môžu uložiť svoje detičky do hrejivých kočíkov a pokračovať v ceste na bezpečné miesto.

Článok pokračuje pod príspevkom.

Polish moms left strollers at the train station, for Ukrainian moms who may need them when they arrive in Poland with kids. 🇵🇱🇺🇦 Photo (c) Francesco Malavolta #StandWithUkraine️ #StopPutinNOW

Posted by Julia Musakovska on Sunday, March 6, 2022

Utiekli pred vojnou

Od začiatku invázie z 24. februára prišlo z Ukrajiny do Poľska 1,43 milióna ľudí (údaj k 10. 3. 2022, pozn. red.). Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na poľskú pohraničnú stráž. Pohraničníci na Twitteri uviedli, že len v stredu prekročilo hranice približne 117 600 ľudí. Len vo štvrtok do 07.00 hod. prišlo do Poľska okolo 22-tisíc ľudí.

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi v utorok uviedol, že počet utečencov z Ukrajiny už prekonal hranicu dvoch miliónov.

Viac ako milión detských utečencov

Už viac ako milión detí (údaj k 10. 3. 2022, pozn. red.) utieklo z Ukrajiny za menej ako dva týždne pred vojnou do jej susedných krajín. Uviedla to v stredu výkonná riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF) Catherine Russellová. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Podľa Russellovej zahynulo od začiatku ruskej invázie na Ukrajine najmenej 37 detí a 50 utrpelo zranenia.

Od 24. februára, teda od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, utiekli z Ukrajiny už viac ako dva milióny ľudí. Väčšinu utečencov pritom tvoria ženy a deti, pretože bojaschopným mužom ukrajinská vláda nariadila zostať vo vlasti, pripomína Reuters.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM