Cestovanie

Poľsko zavedie karanténu pre cestujúcich z krajín, kde zistili variant omikron

Výnimku z karanténnych pravidiel dostanú tí ľudia, ktorí sú úplne zaočkovaní alebo podstúpili test na prítomnosť koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Poľsko zavedie karanténu pre cestujúcich z krajín, kde zistili variant omikron
Zdroj: TASR/František Iván

Poľsko plánuje zaviesť karanténu pre niektorých cestujúcich z krajín, kde zistili koronavírusový variant omikron, informoval minister zdravotníctva Adam Niedzielski. Citovala ho poľská tlačová agentúra PAP.

Výnimky z karantény

Niedzielski povedal, že výnimku z karanténnych pravidiel dostanú tí ľudia, ktorí sú úplne zaočkovaní alebo podstúpili test na prítomnosť koronavírusu. Minister dodal, že vláda pracuje na podrobnom zozname krajín, na ktoré sa bude vzťahovať podmienka karantény.

Šéf rezortu zdravotníctva pre súkromnú stanicu Radio Plus uviedol, že Poľsko je „v ťažkej situácii“.

„Nemocnice sú preplnené, musíme rušiť miesta na štandardnú liečbu a meniť ich na covidové lôžka,“ oznámil Niedzielski.

Povedal, že v pandémii je nový prvok a „mení celú taktiku“ – namiesto vrcholenia a potom klesania krivky prípadov spôsobí zrýchlenie šírenia. „Zásadným spôsobom mení hodnotenie situácie,“ poznamenal.

Kontroly na hraniciach

Pre rozhlasovú stanicu doplnil, že súčasnú epidemiologickú situáciu nemožno ignorovať a že sa uvažuje aj nad zavedením kontrol na hraniciach. „Je jasné, že takéto rozhodnutie treba prijať,“ upozornil.

Niedzielski vysvetlil, že cestujúci z krajín, kde zistili nový variant omikron, budú musieť absolvovať karanténu, okrem tých, čo sú testovaní alebo zaočkovaní. „Aj keď ešte celkom nevieme, ako sa očkovanie a tento nový variant navzájom ovplyvňujú,“ doplnil.

Minister povedal, že obmedzenia na hraniciach vstúpia do platnosti začiatkom decembra.

Situácia v krajine

Poľsko hlásilo za posledných 24 hodín, do pondelka rána, 13 115 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 18 úmrtí – v nedeľu hlásilo 20 576 prípadov.

Hospitalizovaných je momentálne 20 521 infiko­vaných, čo je nárast z 20 067 z pr­edchádzajúceho dňa. Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 1 820 pacientov, pričom krajina má k dispozícii celkovo 2 438 pľúcnych ventilátorov.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM