Svet Zo zahraničia

Poplach v Plzni: Zo zoo utiekla vzácna panda červená

Z výbehu plzenskej zoologickej záhrady utiekol samec vzácnej pandy červenej. Informoval o tom v piatok spravodajský portál Novinky.cz s tým, že ide o zviera veľké ako väčšia mačka, ktoré figuruje na zozname ohrozených druhov.

Ilustračný obrázok k článku Poplach v Plzni: Zo zoo utiekla vzácna panda červená
10
Galéria
Zdroj: TASR

Hovorca zoo Martin Vobruba českému denníku Právo povedal, že živočích, známy aj pod názvom panda stromová, musel pri úteku prekonať „betónovú podmurovku s elektrickým ohradníkom“. Nie je pritom jasné, ako sa mu podarilo dostať sa von.

„Je to vrtké zviera, vo výbehu sa pohybovalo vo vetvách troch tamojších dubov,“ uviedol ďalej Vobruba. Dodal, že nie je zrejmé, či je panda stále ešte v areáli zoo alebo už mimo neho.

Vyzval preto občanov, aby v prípade jej spozorovania kontaktovali plzenskú zoo a aby sa ju v nijakom prípade nepokúšali sami odchytiť.

Pandy červené chovajú v plzenskej zoologickej záhrade od roku 2010. Zmienený samec tu žil druhý rok, pričom vo výbehu zanechal svoju približne o dva roky staršiu družku. „Sú to všežravé zvieratá, živia sa drobnými živočíchmi, lístím a plodmi,“ dodal Vobruba.

Pandy červené sa vo voľnej prírode vyskytujú v horských lesoch v južnej časti Číny, a tiež v okolitých krajinách ako Nepál, Bhután či India, dopĺňa portál Novinky.cz a dodáva, že v zoologických záhradách patria medzi obľúbené druhy.

Foto: ilustračné

Panda červená
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM